Preskočite na glavni sadržaj

Festival jednakih mogućnosti - osobama s invaliditetom ista prava kao i ostalima

Osobe s invaliditetom trebaju imati ista prava i obveze kao i svi drugi građani, jednake mogućnosti trebaju se osigurati kroz čitavu godinu, a ne samo prigodničarski, poruka je s otvorenog trodnevnog Festivala jednakih mogućnosti koji se 13. godinu zaredom održava na zagrebačkim trgovima u organizaciji društava tjelesnih invalida. 
vrijeme: 27.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.dti.hr

Na ovogodišnjem festivalu na Trgu bana Jelačića nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od toga čak 600 osoba s invaliditetom koji će s drugim umjetnicima nastupiti u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama.
 
"Festival se održava na otvorenom, među građanima, ne u dvorani, u zatvorenom, i to je glavna poruka - da su osobe s invaliditetom s nama, da žive s nama", rekla je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. I danas je prilika da svima poručimo kako da svoje trgovine, institucije i druge objekte prilagode invalidima, a Ministarstvo će se potruditi pronaći rješenja za trajnije financiranje takvih manifestacija, poručila je Opačić. Izrazila je zadovoljstvo jer je Festival jednakih mogućnosti jedinstvena manifestacija u Europi, kao i time što Hrvatska ima jedino kazalište za slijepe osobe u svijetu, te uspjesima hrvatskih sportaša i nedavno održanom Specijalnom olimpijadom za invalidne osobe. Govoreći o pozitivni pomacima u odnosu društva prema osobama s invaliditetom, navela je da je više od 350 osoba izišlo iz institucija i sada žive u zajednici, zadovoljni što svoj život mogu organizirati kao i svi drugi ljudi. U zadnje dvije godine vide se pomaci i u zapošljavanju invalidnih osoba, čemu su pridonijele izmjene u njihovu obrazovanju, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, navela je Opačić. Podsjetila je da osobama s invaliditetom nije ukinuto niti jedno pravo, već je povećan broj tumača i asistenata. Djeca s višestrukim oštećenjima koja su pohađala školu više od četiri sata dnevno imala su pravo samo na polovicu invalidnine, a od početka godine dobivaju čitav iznos. Također je istaknula da će se predloženim zakonskim rješenjima ustanoviti jedinstveno tijelo vještačenja invalidnosti, te će jedinstvena pravila i riješenja vrijediti na području čitave Hrvatske.
 
Grad Zagreb mora biti dostupan svim svojim građanima i trudit ćemo se da sagradimo što više potrebnih rampi i ostalih sadržaja za naše građane s invaliditetom, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupšine Darinko Kosor.
 
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pozvala je sve da u skladu s mogućnostima doprinesu razvoju jednakih mogućnosti, a posebno je apelirala na pomoć osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima s poplavljenih područja. (Hina)