Preskočite na glavni sadržaj

'Studije o divljoj guski'

Premijera predstave 'Studije o divljoj guski', nastale u produkciji Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, održat će se sutra, 24. svibnja, u 20 sati, u velikoj dvorani Filodrammatice.
vrijeme: 24.05.2014. 20 h
mjesto: Rijeka; Filodrammatica, Korzo 28/I
url: http://www.skc.uniri.hr/

Autorski tim čine:

Aleksandar Nikolić (redatelj i autor koncepta),  Nataša Antulov (dramatuginja i autorica koncepta), Valentina Lončarić, Nebojša Zelić i Tomas Kutinjač (izvođači i ko-autori predstave), Aleksandra Ana Buković  (studentica APURI, scenografkinja)  te voditelj SKC-a Zoran Baljak.

O predstavi:

Kazališna predstava „Studije o divljoj guski“ nastala je po motivima drame „Dani Komune“ Bertolta Brechta, kratke priče „Tajanstveni stranac“ Marka Twaina i znanstvenim radom iz područja etologije  „O agresiji: takozvano zlo“ Konrada Lorenza. Predstava nastoji preispitati složene društveno- političke procese koji se pojavljuju u trenutku pobune kao i različitih okolnosti pobune. Satan dolazi u malo srednjeeuropsko selo prije početka Prvog svjetskog rata gdje zatiče trojicu znatiželjnih dječaka.
Kao što kaže uš u izbačenom fragmentu predstave: „Kako danas uopće možete razmišljati o nasljeđu Pariške komune kada se ona jedino evocira kroz robu, kao i svaka pobuna? Neki dan sam pronašla web stranicu koja prodaje sakoe s kokardama, šeširiće koji nalikuju na one iz 19. stoljeća. Jasno je da kreativna klasa pokušava odijevanje ljudi koji su jeli štakore da bi preživjeli učiniti modnim izričajem bogate buržoazije zbog čega ponovno revitaliziramo nepodnošljivo kičastu belle epoque eru s kupidonskim guzicama ne uviđajući da nam je pred vratima raspad.

Ali na kraju krajeva, kada netko dogovara rat zbog nafte ili vode onda vidiš da postoje članovi naše vrste koji na nas ostale gledaju kao na nižu vrstu, promatraju nas kao što Konrad Lorenz promatra svoje divlje guske.“ (Uš: Studije o divljoj guski, radna verzija teksta, str.417, pasus 5)

Sav prihod (ulaznice u vidu donacija na samom ulazu) donirat će se stradalim u poplavama.
Repriza: 25. svibnja u 20 sati

Zbog ograničenog broja mjesta potrebno je izvršiti rezervaciju na skc@uniri.hr.