Preskočite na glavni sadržaj

'I botoni de la montura' - premijera riječke Talijanske drame

 'I botoni de la montura' - premijera riječke Talijanske drame
Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s kazališnom skupinom Gruppo teatrale per il dialetto, premijerno će 21. svibnja na riječkoj sceni izvesti predstavu 'I botoni de la montura' Lina Carpinterija i Mariana Faragune, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 21.05.2014.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://geeksonaplane.com/

Komedija se izvodi na istrovenetskom dijalektu talijanskog jezika, a ova kazališna prilagodba teksta dvojice autora niz je duhovitih priča nastalih na mitu Austria Felix, koje govore o Bodulima, Dalmatincima i Istrijanima iz razdoblja Austro-Ugarske monarhije. U strogo uređenoj monarhiji i dijelovi odore vojnika austrijske ratne mornarice, kao što su gumbi, imali su jasno hijerarhijsko značenje. Tako je promjena gumba iz srebrnih u zlatne predstavljala prelazak u viši razred. U predstavi se na zabavan način oslikava težnja službenika da novi gumbi zamijene stare, najavljeno je.

Redatelj i autor prilagodbe je talijanski redatelj Giorgio Amodeo, a nastupit će Bruno Nacinovich, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Elena Brumini, Alida Delcaro i drugi članovi ansambla Talijanske drame.

Scenograf je Anton T. Plešić, scenografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Predrag Potočnjak. (Hina)