Preskočite na glavni sadržaj

'Prodana nevjesta' B. Smetane premijerno u HNK Zagreb

'Prodana nevjesta' B. Smetane premijerno u HNK Zagreb
Komična opera 'Prodana nevjesta' češkoga skladatelja Bedricha Smetane, koja slavi iskrenu ljubav kojoj moć i bogatstvo ne mogu biti prepreka, premijerno će biti postavljena u petak, 23. svibnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Ozrena Prohića.
vrijeme: 23.05.2014.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Riječ je o Smetaninu najboljem, drugom po redu opernom djelu, nastalom kao dio njegovih napora da stvori istinski češki operni žanr. Koristeći se u velikoj mjeri tradicionalnim češkim folklornim elementima i plesnim formama poput polke, Smetana je stvorio operu bogatu slavenskim melosom protkanim nježnim arijama zaljubljenih, plesnim ritmovima, živopisnim likovima, humorom i vedrim zborskim brojevima.

Libreto za operu napisao je Karel Sabina, a njezina se radnja zbiva na selu i počinje proslavom zaruka mlade djevojke Marice i njezina zaručnika Janka. No, Maričini roditelji žele da se ona uda za nekoga drugoga, u čemu im pomaže lokalni ugovaratelj svadbi Kecal. Nakon niza komičnih situacija i obrata, u kojima Kecal nastoji nagovoriti Janka da odustane od Marice a nju da se uda za Vašeka, usprkos brojnim teškoćama Marica i Janko na kraju se ipak uspiju naći zajedno.

U naslovnim ulogama na premijeri nastupit će Vitomir Marof (Krušina), Ivanka Boljkovac (Ljudmila), Valentina Fijačko (Marica), Siniša Štork (Miha), Cecilija Car (Kata), Ladislav Vrgoč (Vašek), Stjepan Franetović (Janko), Saša Čano (Kecal), Mario Bokun (Ravnatelj cirkusa), Marija Kuhar Šoša (Esmeralda), Antonio Braković (Indijanac) i drugi.

Scenografiju predstave potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Irena Sušac, koreografiju Blaženka Kovač Carić i Maja Marjančić, a oblikovanje svjetla Zoran Mihanović.

Kako se ističe u najavi na mrežnim stranicama HNK-a, "Prodana nevjesta" prvi je puta na pozornici zagrebačke nacionalne kuće postavljena davne 1873. pod ravnanjem Ivana pl. Zajca, samo tri godine nakon praizvedbe njezine konačne verzije na pozornici praškog Narodnog divadla. Odmah je dobro primljena, te je postala sastavnim dijelom zagrebačkog opernog repertoara, s do danas više od 400 izvedbi.

"Danas ta komična opera, jednostavnog i sretnog zapleta o ljubavi, pripada svjetskom repertoaru i zauzima visoko mjesto unutar glazbene povijesti i kronika gotovo svih svjetskih opernih kazališta", stoji u najavi. (Hina)