Preskočite na glavni sadržaj

Programi za djecu u sklopu Dana suvremenog plesa

Dani suvremenog plesa u Varaždinu i ove će godine posljednji dan festivala posvetiti najmlađima. U nedjeljno festivalsko prijepodne, 1. lipnja, u HNK Varaždin dolazi predstava suvremenog plesa 'San žute čarape', a namijenjena je djeci predškolske dobi, od treće godine naviše.
vrijeme: 01.06.2014.
mjesto: Varaždin
url: https://www.facebook.com/DaysOfContemporaryDanceVarazdin

Priča je to o žutoj čarapi koja neobično sniva, san ispunjen čudnim stvorenjima i prizorima, san u kojem se njezine želje ostvaruju. Čarapica i njezini prijatelji i prijateljice se slobodno kreću kud god i kako žele, a ne onako kako im to uvjetuje tijelo koje ih nosi.

„San žute čarape“, u izvedbi plesača Bitef teatra, rad je nagrađivane autorice i koreografkinje Dalije Aćin Thelander koja je diplomirala na beogradskoj Baletskoj školi Lujo Davičo, a kroz mnogobrojne programe u Europi stekla je znanje i iskustvo u suvremenom plesu. Dobitnica je prestižne nagrade Impulstanz festivala - Jardin d’ Europe te više značajnih nagrada za predstave za djecu. Inicijatorica je Generatora, platforme za razvoj plesnog kazališta za djecu na Balkanu, a trenutno živi i radi u Švedskoj.


Neposredno prije predstave o čarapi, na scenu će stupiti sudionici Koreografskog laboratorija „Kako kreirati za mladu publiku“. Izvođači će pred najkritičnijom publikom - djecom, testirati koncepte nastale tijekom tjedan dana u Varaždinu uz mentorstvo Hendrika Lebona, iskusnog belgijskog koreografa, plesača, glazbenika i pedagoga.

Dani suvremenog plesa u EU projektu Next Tracks

Kroz ovaj laboratorij koji nastaje u sklopu Klikera, prve hrvatske mreže posvećene suvremenom plesu za mladu publiku i s djecom i mladima, nastoji se okupiti hrvatske koreografske i izvedbene snage u svrhu stvaranja trusta umjetnika koji će se uključiti u programe EU projekta Next Tracks ove jeseni. Riječ je o projektu velike europske mreže Fresh Tracks Europe koja se bavi kreiranjem plesnih sadržaja za mlade, a uključuje koreografske centre, produkcijske kuće, festivale, umjetničke kompanije i razvojne agencije iz 17 zemalja.

Kliker je nastao na inicijativu umjetničke organizacije Vrum, organizatora Dana suvremenog plesa, te okupio hrvatske plesne i kazališne organizacije – Plesni centar TALA (Zg), Prostor Plus (Ri), IKS Festival (St), Dječje kazalište Dubrava (Zg), Hrvatski centar Assitej  i Dani suvremenog plesa (Vž).

'Nadamo se da će Grad Varaždin prepoznati visoku vrijednost europskog projekta Next Tracks s obzirom da se radi o ulaganju u naše najmlađe. Također, projekt svestrano obogaćuje kulturno-turističku ponudu našeg grada i regije, a odvija se u kritičnom trenutku kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine' – kaže Sanja Tropp Frühwald, umjetnička direktorica  Dana suvremenog plesa.

Podsjećamo, Dani suvremenog plesa održat će se od 29. svibnja do 1. lipnja, a cjelokupni program bit će objavljen uskoro. Više informacija dostupno je na Facebook stranici Dana suvremenog plesa Varaždin.