Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Sakralne i ruralne građevine Vinkovaca i okolice'

Izložba 'Sakralne i ruralne građevine Vinkovaca i okolice', autora Tome Šalića i Mirele Baličević, otvorena je u četvrtak u predvorju vinkovačkog Gradskog kazališta "Joza Ivakić".
vrijeme: 15.05.2014.
mjesto: Trieste, Italy
url: http://www.kazaliste-vinkovci.hr/

Na dvadeset panoa s nekoliko stotina fotografija popraćenih zapisima prikazano je bogatstvo graditeljske baštine Vinkovaca i vinkovačkog kraja od 18. stoljeća do danas. Za izložbu su korišteni fondovi i zbirke Državnog arhiva u Vukovaru, koji je uz Gradsko kazalište "Joza Ivakić" i organizator izložbe, te privatne zbirke fotografija.

"Želimo upozoriti javnost da ovo graditeljsko blago treba sustavnije čuvati, registrirati i nastojati uputiti vlasnike kuća da ne ruše i ne prodaju budzašto staru hrastovinu i građevine nego da čine sve kako bi to kulturno naslijeđe očuvali", kazao je predstavljajući izložbu, suautor Tomo Šalić.

Istaknuo je kako je iznenađujuće da ne postoji nikakav registar zaštićenih ruralnih građevina u Vinkovcima i okolici, osim nekoliko sakralnih građevina.

"Želimo da pokrenemo akciju kako bi u suradnji s lokalnom upravom i samoupravom izradili registar starih građevina koje još postoje i da se pokuša staro obnoviti, a srušeno ponovno izgraditi po starim nacrtima", poručio je Šalić.

Podsjetio je kako je posebice dosta štete ruralnom graditeljstvu načinjeno tijekom poslijeratne obnove u kojoj se nije dovoljno vodilo računa o tradicijskoj gradnji te su novogradnje unificirane, a povratnici se u njima ne osjećaju ugodno.

Suatorica izložbe Mirela Baličević također je upozorila na potrebu očuvanja tradicijske graditeljske baštine rekavši kako su autori za izložbu morali izabrati nekoliko stotina od više od tisuću fotografija koliko su imali na raspolaganju.

Ravnatelj Državnog arhiva iz Vukovara Stjepan Prutki rekao je kako je izložba plod dugotrajnog istraživanja autora te na najbolji način svjedoči o tome da arhivi danas nisu samo čuvari baštine već i potiču na čuvanje i adekvatno arhiviranje arhivskih zapisa.

U nazočnosti velikog broja posjetitelja među kojima se nalazio i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, izložbu je otvorenom proglasio župnik vinkovačke Župe sv. Euzebija i Poliona, msgr. Tadija Pranjić.

Na dvadeset panoa izložbe fotografijom i zapisima predstavljeno je ruralno i sakralno graditeljstvo Vinkovaca i okolice s nizom tematskih cjelina.

Uz osnovne podatke o svakoj od prikazanih građevina, posebice su obrađene cjeline šokački stanovi, kuće zidane opekom, drvene kuće, njemačko graditeljstvo, sakralno graditeljstvo romanika i gotika te barok, razaranje sela u Domovinskom ratu, obnova, svetišta, nove katoličke crkve, kapele i druge cjeline. (Hina)