Preskočite na glavni sadržaj

'Otmica Michela Houellebecqa' najbolji igrani film Subversive Film Festivala

Prema izboru žirija ovogodišnjeg Subversive Film Festivala, najbolji igrani film iz konkurencije je francuski 'Otmica Michela Houellebecqa' Guillaumea Niclouxa, najbolji dokumentarac je 'Dolazimo u miru' Huberta Saupera, dok se publici najviše svidio film 'Krv' Pippa Delbona, jednog od najinovativnijih umjetnika talijanskog kazališta.
vrijeme: 12.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.subversivefestival.com

Filmske nagrade Subversivea, "Wild Dreamer", dodjeljuju se u zagrebačkom kinu ''Europa'', na otvorenju konferencijskog dijela festivala koji je uslijedio nakon što je završen njegov sedmodnevni, filmski dio.

"Otmica Michela Houellebecqa" snimljen je kao hibridni dokumentarac u kojem se pojavljuje i proslavljeni pisac kao glavni lik u priči o rekonstrukciji njegove otmice. Nakon što je Houellebecq tijekom turneje u rujnu 2011. nakratko nestao, na internetu su se pojavila nagađanja o tome što se dogodilo, od toga da ga je otela al-Kaida do sprdnje da se susreo s izvanzemaljcima. Niclouxov film u atmosferi 'teatra apsurda' objašnjava gdje je ta literarna zvijezda "doista" bila i kako je on doživio svoj nestanak.

Dokumentarac "Dolazimo u miru" austrijskog redatelja Huberta Saupera kroz poznatu frazu konkvistadora prikazuje krvavu sudbinu Sudana, zemlje koju se izrabljuje na sve perfidniji način, od jeftine prodaje sudanskog prirodnog blaga američkim kompanijama uz blagoslov političara i mirovnih organizacija do kineske eksploatacije nafte koja je dovela do velikog onečišćenja vode.

Publika je najboljim proglasila film kazališnog glumca i redatelja Pippa Delbona, u kojem se on do kraja ogolio kroz druženje s bivšim liderom Crvenih brigada Giovannijem Senzanijem. Njihov je razgovor pun snova o revoluciji i žalosti za uništenom Italijom, ali i intimom u diskursu gubitka njihovih najbližih.

Na večerašnjoj svečanosti otvorenja dodijelit će se i nagrada za životno djelo, koju je ove godine dobila Trinh T. Minh-ha, vijetnamsko-američka redateljica i feministička teoretičarka, kojoj je na festivalu priređena retrospektiva filmova. Ona će 15. svibnja održati predavanje na kojem će se baviti ekspanzivnim pristupom politici i vizualnom aktivizmu, uključujući moć nevidljivog i vizualne dimenzije ženske borbe u različitim državama i narodima.

Konferencijski program večeras bi trebao otvoriti razgovor s rock-glazbenikom i aktivistom Rachidom Tahom, koji je sinoć u "Tvornici" s pratećim bendom predstavio svoj specifični rock'n'rai stil. Taha je o svom radu trebao govoriti i na današnjoj konferenciji za novinare, no zbog manjih zdravstvenih tegoba nakon prošlonoćašnjeg koncerta ta je konferencija otkazana. Najavljeno je da će teme večerašnjeg razgovora s njim biti, među ostalim, migracije, Arapsko proljeće, prosvjedi u BiH, uloga umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti i nasilje u Ukrajini.

Nakon njega uslijedit će predavanje Catherine Malabou, profesorice sa Sveučilišta Kingston, koja će postaviti pitanje može li se 'žensko' shvatiti na neesencijalistički način, kao stvaranje mehanizma i nasilja usmjerenog protiv žena te ispitati tendenciju brisanja kategorija ženskog i muškog u rodnoj teoriji te istražiti nije li takva gesta brisanja dio istog tog nasilja.

Naslovna tema sedmog Subversive Festivala je "Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative", oko koje će festival do 17. svibnja u Zagrebu okupiti brojne svjetske intelektualce, znanstvenike, umjetnike, filmaše, aktiviste i društveno odgovorne građane. Uz filmski, forumski i konferencijski dio Subversive je organizirao Sajam angažirane književnosti i Školu suvremene humanistike.

U žiriju za filmske nagrade bili su Dragan Jurak, Tomislav Šakić i Dalibor Martinis. (Hina)