Preskočite na glavni sadržaj

'Logično mjesto za susret' premijerno 23. svibnja u &TD-u

'Logično mjesto za susret' premijerno 23. svibnja u &TD-u
U zagrebačkom Teatru &TD u petak, 23. svibnja, premijerno će biti izvedena predstava 'Logično mjesto za susret', autorski projekt mladih kazališnih umjetnica Nine Gojić i Morane Novosel inspiriran dokumentarcima njemačkog redatelja Wernera Herzoga, u kojemu propituju fenomen dobrovoljnog povlačenja pojedinca iz društva.
vrijeme: 23.05.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://itd.sczg.hr/

Kako ističu u najavi predstave na mrežnim stranicama tog kazališta, autorice je dokumentarizam na filmu zanimao iz aspekta specifičnosti izlaganja i strukturiranja građe. "Pri tome imitiramo pripadajući princip montaže, ali sučeljavanjem kontradiktornih informacija proizvodimo novi fikcijski prostor", dodaje se u najavi.

Uz dramaturginju Gojić, publici poznatoj po uspješnim suradnjama s Vedranom Hlebom u &TD-u na predstavma "Ljevoruka" i nedavno premijerno izvedenom "Svratištu kod Alberta C.", i redateljicu Novosel, studenticu režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, autorstvo predstave supotpisuju i njezini izvođači Karla Brbić, Matija Čigir, Sven Jakir i Marina Redžepović.

Predstava je inspirirana Herzogovim dokumentarnim filmovima "Susreti na kraju svijeta", "Čovjek grizli" i "Spilja izgubljenih snova", odnosno, motivom dobrovoljnog povlačenja iz društva. Miješajući filmski s kazališnim jezikom, prenoseći filmski tip dokumentarnog izlaganja u kazalište, autorska ekipa u toj predstavi stvara novi fikcionalni prostor i fokusira se na pojedince koji imaju izbora biti dijelom zajednice ali to na različite načine odbijaju i umjesto toga traže, ispituju, nastanjuju ili zamišljaju svoj kraj svijeta.

Od samog početka rada na predstavi dogovoreno je da glumci ne gledaju polazišne materijale, jer cilj nije bio imitacijom prenijeti snimljene pojedince iz jednog medija u drugi, nego tražiti vlastite izvedbene odgovore unutar problemskog polja navedenih filmova, napominju autorice. "Prema tome, iz njih smo osim dokumentarističkog tipa izlaganja preuzeli temu dobrovoljne izolacije u formi samoisključenja iz ljudske zajednice, te postavljamo pitanje: Koje su implikacije geste napuštanja društva za samo društvo?", pojašnjavaju.

Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Katarina Pilić, za dizajn zvuka zaslužna je Iva Ivan, a svjetla Elvis Butković.

Predstava je ujedno i ispit iz kolegija "Suvremena i inovativna režija" (MA studij kazališne režije, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) pod mentorstvom prof. Branka Brezovca. Nastala je koprodukciji Teatra &TD i novoosnovane organizacije Mašina koja okuplja mlade profesionalce koji imaju za cilj, kroz kolaborativno umjetničko istraživanje, uobličavati vlastiti izričaj u području suvremenih izvedbenih umjetnosti. (Hina)