Preskočite na glavni sadržaj

Ralph Fiennes na projekciji 'Schindlerove liste' u Zagrebu

Ralph Fiennes na projekciji 'Schindlerove liste' u Zagrebu
U okviru Festivala tolerancije - JFF Zagreb, engleski glumac Ralph Fiennes gostovat će 22. svibnja na projekciji filma 'Schindlerova lista', kojim je postao svjetska filmska zvijezda, a kojemu je posvećeno ovogodišnje izdanje festivala, najavljeno je na konferenciji za novinare.
vrijeme: 22.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.jff-zagreb.hr

Osim posebne projekcije, na taj film Stevena Spielberga koji je producirao Branko Lustig, podsjetit će se tijekom trajanja festivala, od 18. do 24. svibnja, i izložbom u predvorju kina 'Europa', s fotografijama sa snimanja filma.

U povodu 20. obljetnice snimanja tog filma, koja se obilježila prošle godine, a sada i na zagrebačkom festivalu, Spielberg je poslao video poruku, u kojoj se ispričava što ne može doći u Zagreb, no poželio je da festival pridonese krugu tolerancije koji, napomenuo je, i danas treba poticati s obzirom na brojna žarišta netolerancije u svijetu.

Nemamo puno novaca i ne možemo dovesti Georgea Clooneya, Nicole Kidman ili Angelinu Jolie, no uspjeli smo besplatno dobiti Ralpha Fiennesa, koji je u "Schindlerovoj listi" ostvario jedan od najboljih likova koji je i inače jedan od najbolje ocrtanih Nijemaca zločinaca u filmovima o Drugom svjetskom ratu, rekao je predsjednik festivala Branko Lustig.

Među petnaestak gostiju festivala bit će i Oskarom nagrađeni austrijski redatelj Stefan Ruzowitzky s filmom "Iskonsko zlo", kojim preispituje kako je moguće da normalni mladići postanu masovni ubojice, te Andre Singer, redatelj filma "Past će noć", koji se u Zagrebu prikazuje prvi put nakon berlinske premijere.

Riječ je o filmu koji je započeo Alfred Hitchcock sredinom 1945. na temelju snimki britanskih i sovjetskih vojnika nastalih pri ulaska u njemačke logore smrti. Zbog političkih igara oko stvaranja Izraela film je ostao pohranjen u londonskom Imperial War Museumu, gdje je kasnije pronađena i šesta rola filma što je potaknulo Singera da ga dovrši, uz dodatak svjedočenja bivših logoraša i vojnika, među kojima je i Lustig.

Još se čeka potvrda hoće li na festival doći i Volker Schloendorff, koji je svoj proslavljeni "Limeni bubanj" snimao upravo u Zagrebu, a festival će prikazati njegov film "Smiraj na moru", istinitu priču o događajima koji su doveli do smrti 17-godišnjeg antifašista Guya Moqueta. Istinitim događajem nadahnut je i film "Trči, dječače, trči" Oskarovca Pepea Danquarta, o osmogodišnjaku koji je pobjegao iz varšavskog geta i uspio preživjeti rat.

Festival otvara "Kardinal Židov", povijesna drama o Jean–Marie Lustigeru, sinu poljskih Židova, koji se priključio katoličkom svećenstvu te postao pariškim biskupom, a od igranih filmova prikazat će se još, među ostalim, slovenski film "Razredni neprijatelj" Roka Bičeka te francuski "Victor Young Perez" Jacquesa Ouanichea o tuniškom Židovu, svjetskom boksačkom prvaku koji je u Auschwitzu bio prisiljen boksati se za zabavu nacista. Prikazat će se i poljski film "Posljedice" Wladyslawa Pasikowskog kojem je kao 'antipoljska propaganda i krivotvorina povijesti' u Poljskoj bio zabranjen.

Uz "Iskonsko zlo" i "Past će noć", među dokumentarcima se ističu mađarski "Regina" o prvoj ženi u svijetu koja je postala rabin, poljski "Dijagnoza: Židov" o katolicima u Poljskoj koji nisu znali da su Židovi, ruski "Holokaust - je li to ljepilo za tapete" o potrebi bolje izobrazbe mladih na tu temu, te "Dama s brojem 6: Glazba mi je spasila život" u kojem 109-godišnjakinja koja je preživjela Holokaust daje savjete o tome kako dugo i sretno živjeti.

Na festivalu će se prikazati više od sedamdeset filmova, uz igrane i dokumentarne tu su i kratkometražni uratci, a iako se ne bave svi Holokaustom zajedničko im je promicanje uvažavanja različitosti te promišljanje morano ispravnog društvenog djelovanja.

Prikazat će se i velik broj filmova čija je tema tolerancija i bliži su svakodnevim problemima s kojima se suočavamo, a kako želimo filmski program približiti svim generacijama priredili smo i bogati popratni program, rekla je Nataša Popović direktorica festivala.

Kroz akciju "Ulična umjetnost protiv zaborava" mladi umjetnici obilježit će mjesta u Zagrebu s kojih su deportirani Židovi, Romi, homoseksualci, čime će se odati počast stradalima. Edukacijska jutra također su posvećena mladima - Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje o neofašističkoj ikonografiji koja je sveprisutna u javnim prostorima, a Lustig će učenicima govoriti o svojim iskustvima iz zloglasnih koncentracijskih logora Bergen-Belsen i Auschwitz.

U glazbenom programu nastupit će slovenska klezmer šansonjerka Vita Mavrič i Joyce Muniz, Bečanka s bogatom producentskom i DJ karijerom. Bit će predstavljene knjige "Posljednji Židov" Chilla Rajchmana i "Henok" Ivana Klarića, a u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori već traje izložba "Umjetnost protiv zaborava" Adolfa Frankla, ostavština tog umjetnika koji je preživio logore.

Ne bi li široj javnosti dodatno približile festivalu bliske teme, a potaknuto uspjehom hita Roberta Edsela "Odred za baštinu" i istoimenog filma, uoči početka festivala, 9. svibnja organizira se okrugli stol o otuđenju umjetnina za vrijeme rata, uključivši i Domovinski rat.

Novina festivala je program Festival Market, putem kojega će se predstavljati europski i svjetski filmski festivali. Ove godine to su vodeći svjetski festival dokumentarnog filma IDFA iz Amsterdama kojega će predstaviti njegov programski direktor, Let’s Cee (Central Eastern Europe) iz Beča, Rolling film festival s Kosova posvećen romskoj zajednici i kulturi, Doc Point - jedan najvećih festivala dokumentarnog filma koji se održava u Helsinkiju i Tallinnu te Pulski i Sarajevski filmski festival.

Ulaz na sve festivalske programe, osim glazbenih, besplatan je. (Hina)