Preskočite na glavni sadržaj

Za bolju kvalitetu urbanog života

Za bolju kvalitetu urbanog života
Afirmirajući interdisciplinarnu i regionalnu suradnju mladih stručnjaka iz polja arhitekture, dizajna i umjetnosti projekt City Acupuncture – Akupunktura grada omogućio je ekonomične intervencije u gradskim četvrtima uz sudjelovanje lokalne zajednice
 
vrijeme: 08.05.2014.

Nakon što je Europska komisija odobrila sufinanciranje projekata u okviru programa Kultura (2007. – 2013.), u lipnju 2012. započeo je jedan od uspješnijih projekata sufinanciranih putem europskog programa Kultura, projekt City Acupuncture – Akupunktura grada. Projekt su zajednički provodili Društvo arhitekata Zagreb, Public Room Sarajevo, Public Room Skopje, Kulturni front iz Beograda i Društvo arhitekata Split. Koordinator i nositelj projekta bilo je Društvo arhitekata Zagreb, dok je Društvo arhitekata Split bilo pridruženi partner u projektu. Nakon svog dvogodišnjeg odvijanja projekt se bliži kraju, tako je nedavno održana i zajednička završna konferencija u Zagrebu na temu „Nove prakse za urbani dizajn“ gdje su predstavljeni rezultati radionica te održan niz predavanja i panel diskusija.

Foto: Jovana Miletić


Nova inteligentna rješenja

Ideja projekta akupunkture razvila se, na volonterskoj bazi, unutar Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb, provođenjem interdisciplinarnih radionica na lokacijama za koje se uspostavilo da je na njima malim intervencijama moguće utjecati na kvalitetu i način korištenja prostora. Nakon inicijalnih radionica, uslijedila je pozitivna povratna reakcija na ovu inicijativu što je ukazalo na snažan potencijal projekta koji se u svjetskim urbanim sredinama često koristi kao jedna od metoda revitalizacije grada.
Osnovna je pretpostavka metode Akupunkture grada, namjera da se malim i preciznim intervencijama u gradskim četvrtima poboljša kvaliteta urbanog života, poveća socijalna kohezija lokalne zajednice i ojača identitet četvrti. Izbor gradova i partnera nametnuo se logički: Zagreb, Sarajevo, Beograd, Skopje i Split gradovi su koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i traže slične intervencije u svojoj strukturi.
Svaki se grad sastoji od dvije temeljne strukture koje ga definiraju. Fizička struktura ˗ zgrade, ulice, trgovi, parkovi i sl. ˗ definira izgled, prostorne odnose i funkcionalnost grada, i čini materijalni okvir za odvijanje života. Druga struktura je socijalna struktura urbanog prostora, unutar koje se grad može sagledati kroz socijalne procese, kretanja, navike i sjećanja. Kvaliteta urbanog života i identiteta izravno ovisi o razini i načinima na koji su te dvije razine preklopljene i povezane. Cilj Akupunkture grada je detektirati specifičan problem i intervenirati inteligentnim rješenjem u okvirima vrlo malog budžeta u točke preklapanja spomenutih gradskih struktura, kako bi se učinkovito utjecalo na kvalitetu gradskog života.
 

Foto: Jovana Miletić


Na prvom mjestu – korisnici prostora

Tijekom trajanja projekta u prostor se interveniralo arhitektonsko-urbanističkim, dizajnerskim, krajobraznim rješenjima i umjetničkim ostvarenjima koja su se realizirala na detektiranim problematičnim točkama pojedinih prostora. Razina učinkovitosti akupunkturne intervencije ovisila je o njezinoj interdisciplinarnosti, o mogućnosti participacije korisnika prostora u koji se interveniralo, kao i o senzibilitetu upravljačkih struktura.
U svakom gradu održala se petodnevna interdisciplinarna radionica na kojoj su sudjelovali studenti i mladi stručnjaci (do 35 godina) različitih struka (arhitektura, kulturna antropologija, likovna umjetnost, dizajn, itd.) iz svakoga grada. Tema radionica bila je interdisciplinarno osmišljavanje malih intervencija u pojedinoj gradskoj četvrti s potencijalnim utjecajem na kvalitetu gradskog života.
Po završetku svake radionice predviđena je realizacija odabranih rješenja, kao i evaluacija izvedenih intervencija i cjelokupnog projekta. Osim samih intervencija, projektom je ostvaren interdisciplinarni i interkulturalni dijalog i razmjena iskustava, a jedan od rezultata je i tiskani katalog intervencija, s materijalima koji su prikupljeni tijekom trajanja projekta koji lokalnim samoupravama može poslužiti kao model o tome kako se stvari u pojedinim sredinama mogu poboljšati.


Foto: City Acupuncture


Kvart po kvart

Među hrvatskim gradovima koji su sudjelovali u projektu nalazili su se Zagreb i Split. Zagrebačka radionica održala se na trnjanskoj Savici od 24. do 28. veljače 2013., gdje je zaključeno da će 7 od ukupno 13 rješenja biti realizirano. Autori su  uz pomoć mentora i organizacijskog tima Akupunkture razradili i krenuli s izvedbom projekata u svibnju 2013. a gotove intervencije predstavljene su javnosti i stanovnicima Savice, 21. rujna 3013., malom kvartovskom proslavom prigodno nazvanom Trnjeraj! Realizirani su sljedeći projekti: revitalizacija klofer štangi (Pimp my štanga) u suradnji s djecom OŠ Trnjanska, uređenje poligona za igru (Kockica) u suradnji s djecom OŠ Jure Kaštelan i OŠ Trnjanska te vrtićkim uzrastom, čišćenje i bojanje pješačkog mosta (OTW) između dva platoa trnjanskih zgrada u suradnji s kvartovskim Street Art umjetnicima, čišćenje i bojanje pješačkog pothodnika (InOut) na sjeveru naselja (također u suradnji s kvartovskim Street Art umjetnicima), uređenje tribine pod mostom Slobode (StopBy), postava interaktivne skulpture bicikala za osvjetljavanja djela nasipa (Dynamo ja volim), te inicijative (Jesi li za trg?) na prostoru zapadno uz tržnicu.
Split je bio zadnji grad u sklopu akupunkturnih intervencija, čija se radionica održala u listopadu 2013. s temom Veli Varoš. Stručni žiri je odabrao pet projekata za realizaciju dok su stanovnici Varoša javnim glasanjem odabrali dodatne projekte koji će se realizirati bude li za to financijskih mogućnosti. U planu je provedba pet službenih radova: Diss the piss, Smojin teatar, Sidić, Česma+ te Balun ideja.
I ostale radionice iz triju gradova regije pokazale su se veoma uspješnim. Radionica u Skopju održana je od 5. do 9. rujna 2012. gdje je prisustvovalo više od 40 mladih profesionalaca koji su pripremali intervencije u gradskoj četvrti Debar Maalo. Od 12 prijedloga intervencija, stručni je žiri odabrao 5 radova od kojih su do sada realizirani Vertical garden i Trotoar a u planirana je i realizacija ostalih. Od 15. do 19. listopada 2012. odvijala se radionica u Beogradu koja je u svom fokusu imala intervencije u gradskoj četvrti Sava Mala. Realizacija intervencija započela je u svibnju prošle godine grafitima Dobri duhovi Savamale te Pješački prijelaz, molim! dok su ostali projekti u fazi realizacije. Na radionici u Sarajevu od 1. do 5. travnja 2013., od 21 proizašle intervencije, stručni žiri je također odabrano njih 5, koje se realiziraju na lokaciji Podbistrik, Stari Grad.


Foto: City Acupuncture


Od volonterstva do franšize

Projekt se iz godine u godinu dokazao kao uspješna franšiza, kojom su uspješno rješavani problemi gradskih sredina. Ovaj način rješavanja problema predstavlja neuobičajenu praksu na ovim prostorima, afirmirajući interdisciplinarnu i regionalnu suradnju mladih stručnjaka iz polja arhitekture, dizajna i umjetnosti. Kroz održane radionice, predavanja, prezentacije, prisutnost u medijima i na stručnim konferencijama, te intenzivnu interakciju s građanima i posebno predstavnicima lokalne samouprave, u većini je slučajeva osiguran nastavak projekta i nakon isteka dvogodišnjeg ugovora.
Projekt se započeo u lipnju 2012. godine i završit će u svibnju 2014. Odvijao se u pet gradova: Skopju, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Splitu. Ministarstvo kulture poduprlo je projekt temeljem Pravilnika o sufinanciranju projekata odobrenih u okviru programa za kulturu Europske unije Kultura (2007. – 2013.) i to u iznosu od 40.000,00 kn u 2012. godini te 80.000,00 kn 2013. godine.