Preskočite na glavni sadržaj

Film 'Djevojka zvana Elastika' pobjednik 3. KIKI festivala

Animirani film kanadskog redatelja Guillaumea Blancheta 'A Girl named Elastica' ('Djevojka zvana Elastika') o mladoj, lijepoj i neustrašivoj djevojci koja voli avanture te vozi brzi auto i bavi se vratolomnim sportovima pobjednik je 3. KIKI festivala - međunarodnog festivala filmova u Zaboku.
vrijeme: 07.05.2014.
mjesto: Zabok
url: https://www.facebook.com/kikikidsfilmfestival

Film je proglašenim najboljim u konkurenciji 35 filmova iz 22 zemlje koji su prikazani na festivalu KIKI održanom od 5. do 7. svibnja, priopćila je služba za odnose s javnošću toga zabočkog festivala.

Članovi ovogodišnjeg dječjega žirija - Karlo Peček, Sandra Benčić i Gabrijel Krušelj u obrazloženju istaknuli su kako ih se film dojmio svojom tehnikom stop animacije, a posebno originalnošću u korištenju neobičnoga materijala - uredskog pribora, što ga je učinilo posebno efektnim.

Redatelj Guillaume Blanchet pozdravio je okupljene u zabočkoj kino dvorani putem video poruke i posebno se zahvalio članovima dječjeg žirija na nagradi, koja se sastoji od trofeja koji je izradio Tomislav Zidar te novčane nagrade od 250 eura.

Posebne pohvale žiri je dodijelio dvama naslovima: belgijskom igranom filmu "9 metara" ("9 Meter") redatelja Andersa Waltera, te animiranom filmu "Pješčani čovjek" ("Liivamees") estonskog redatelja Pärtela Talla. Navodi se da je u prvom filmu o dječaku koji se nada da će obaranjem rekorda u skoku u dalj uspjeti probuditi svoju majku iz kome, žiri prepoznao emotivnu ali i motivirajuću priču o upornosti, drugi film njihovu je pozornost privukao temom odnosa čovjeka prema prirodi i stvarima koje zauvijek nestaju.

Završnoj svečanosti dodjele nagrade prisustvovali su zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Zabočka kino dvorana u tri je festivalska dana primila oko dvije tisuće djece predškolske i školske dobi koja su pogledala filmove u pet natjecateljskih programa, te dva revijalna programa estonskih filmova.

Tijekom festivala a u sklopu projekta "Edit:Comics" održane su dvije radionice - radionica stripa koju je vodio Nenad Barinić iz udruge StripOS, te radionica animiranoga filma koju su vodili Hrvoje Selec i Sandra Malenica iz Filmsko kreativnog studija Vanima. Uz programe u kino dvorani, djeca su imala priliku pogledati i izbor filmova s varaždinskog VAFI-ja, a svoju je knjigu Mjesečeve sjene promovirao gost festivala Zdenko Bašić. (Hina)