Preskočite na glavni sadržaj

Remetinečki gaj / prvo planirano naselje Novog Zagreba

U Galeriji Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb, u ponedjeljak, 5. svibnja, u 20 sati, otvara se izložba Remetinečki gaj / prvo planirano naselje Novog Zagreba. Izložba se može razgledati do 11. lipnja.
vrijeme: 05.05.2014. 20,00
mjesto: Zagreb: Kino Europa, Kino Tuškanac, Zagrebački plesni centar, Muzej suvremene umjetnosti, Kino Grič
url: http://www.zagrebfilmfestival.com
Jeste li znali da je Remetinečki gaj prvo planirano novozagrebačko stambeno naselje? Jeste li se zapitali koliko arhitektonsko-urbanistički uvjeti u kojima živite ili radite utječu na vaše navike, a time i na kvalitetu života?

U Galeriji Vladimir Bužančić moći ćete tijekom narednih mjesec dana pogledati izložbu koja, kroz povijesna istraživanja arhitekture i urbanizma, stare fotografije i arhivske materijale naselja Remetinečki gaj, donosi vrijedan prilog poznavanju arhitekture poslijeratnog Zagreba i njenoj valorizaciji u kontekstu hrvatske arhitekture moderne. Upravo su remetinečke limenke i  planirani urbanizam ovog dijela grada sve zanimljiviji i domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti.


Ali važnost ovog projekta prepoznata je prije svega u interakciji s lokalnom zajednicom i potrebom da se kod lokalnog stanovništva razvija svijest o vrijednostima prostora u kojem žive. To je ujedno i misija Centra za kulturu Novi Zagreb još od njegova osnutka 1977. godine. Upravo stoga, 5. svibnja - na Dan Centra za kulturu Novi Zagreb - otvara se ova izložba u sklopu koje će biti promoviran i film Oaza limenki, u kojem razgovaramo sa stanovnicima naselja i protagonistima njegova nastanka.

Izložba je dio višegodišnjeg projekta Upoznaj svoje naselje - kreiraj svoj grad. Autorica projekta i izložbe je Anita Zlomislić. Povijesni razvoj Remetinečkog gaja nakon 2. svjetskog rata obradio je doc. dr. sc. Ivan Mlinar.