Preskočite na glavni sadržaj

49. zagrebački salon - natječaj

ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti objavljuje Natječaj za prijavu radova za 49. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn, 2014: Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost. Rok za prijavu radova je 14. svibnja.
vrijeme: 17.06.2014.
prijava: 14.05.2014
url: http://www.ulupuh.hr
Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu je Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost.
Granice u umjetnosti imaju široko i slojevito značenje. Pod granicama općenito podrazumijevamo fizičke ili mentalne zapreke. Granice postoje u svim područjima djelovanja. One asociraju na razdvajanje - ali i na svojevrsno spajanje pojedinaca i naroda. One mogu biti barijera, ali i poveznica. Mogu značiti mentalnu zakočenost, ali i izolaciju u vremenu i prostoru. Kategorija granice može dati sigurnost i zaštićenost privatnosti, ali može značiti i nesnošljivost i nedostatak komunikacije. Umjetnici su se uvijek među prvima borili za pomicanje granica.

A kad je to bilo izboreno, donijelo je i uspostavu drukčijih odnosa. Umjetničkih – i unutar toga medijskih, perceptivnih, značenjskih. Ali i  šire: socijalnih, društvenih, mentalnih, komunikacijskih. Višnja Slavica Gabout

Uz središnju tematsku izložbu i dvije prateće tematske izložbe, na 49.zagrebačkom salonu održat će se i niz popratnih događanja .
Na natječaj se mogu prijaviti radovi za:

centralnu tematsku izložbu Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost u prostoru Tehničkog muzeja, Savska 18, Zagreb;
prateću tematsku izložbu Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji u prostoru Galerije Karas, Praška 4, Zagreb;
prateću tematsku izložbu Laboratorij nove stvarnosti / distorzije u prostoru Galerije ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb.
Radovi mogu biti u bilo kojem od umjetničkih medija. Neovisno o temama, riječ je o izložbama primijenjenog stvaralaštva i dizajna, dakle podrazumijevaju se svi kvalitetni radovi sa tog područja.
 
Izvršni organizator 49. zagrebačkog salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH
Pravo sudjelovanja na 49. zagrebačkom salonu imaju svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, kao i oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku.

Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše 3 (tri) rada. Prijavljuju se radovi nastali razdoblju od 2011. do 2014. godine.

Radovi se prijavljuju isključivo online, putem Prijavnice s priloženom odgovarajućom dokumentacijom (specifikacije su navedene u Prijavnici).
Autori plaćaju participaciju od 150 kn po autoru. Participacija se ne vraća. Uplate se vrše na žiro-račun ULUPUH-a: HR6223400091100165353 (Privredna banka Zagreb). Pri uplati autor treba navesti ime i prezime, pod svrhu uplate upisati '49. zagrebački salon' (pod poziv na broj i model nije potrebno ništa upisati). Participaciju treba uplatiti prije ispunjavanja Prijavnice kako bi se potvrda o uplati, u pdf ili jpeg formatu, mogla uploadati na predviđeno mjesto u Prijavnici.

Sve prijavljene radove i koncepte pregledat će i odabrati za izlaganje selektorica Višnja Slavica Gabout i Ocjenjivački sud u sastavu: Damir Mataušić, Maja Franković, Branko Franceschi, Frano Dulibić, Nina Režek- Wilson i  Branka Benčić. Selektor i žiri imenovan je od Organizacijskog odbora 49. zagrebačkog salona.

Kustosica i selektorica Salona, u dogovoru s članovima Ocjenjivačkog suda, zadržava pravo da kod postava izložbi Salona, u slučaju potrebe, razmjesti određeni rad u odnosu na prijavljeni prostor, u svrhu tematske usuglašenosti.

Svi radovi odabrani za izlaganje na Salonu konkuriraju za glavne nagrade Salona. Članovi stručnih tijela Salona kao i njihovi bliski srodnici imaju pravo sudjelovanja na Salonu ali izvan konkurencije za nagrade.

Prijavom rada autori pristaju na uvjete ovog poziva, kao i na javno izlaganje i publiciranje rada. Organizacijski odbor Salona zadržava pravo na fotografiranje svih prijavljenih djela, objavljivanje djela i dostavljene grafičke dokumentacije u katalogu Salona, te pravo na njihovo korištenje u reklamne i dokumentacijske svrhe bez naknade.

Izložba će biti popraćena tiskanim katalogom.

Rok za prijavu na 49. zagrebački salon je srijeda, 14. svibnja 2014. , do ponoći (nakon toga neće se biti moguće prijaviti).
Rezultati selekcijskog postupka biti će objavljeni 23. svibnja 2014. na stranici www.ulupuh.hr.

Odabrani autori bit će obaviješteni o vremenu i mjestu predaje radova za izložbu.  ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova, kao niti trošak njihove dostave i povrata.

49. zagrebački salon održat će se od 17. lipnja do 3. srpnja 2014. u Zagrebu, u prostorima Tehničkog muzeja u Savskoj 18, Galeriji Karas u Praškoj 4 te u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14. Uz izložbe će se organizirati niz popratnih događanja.

Po završetku Salona autori osobno preuzimaju radove prema obavijesti koju će dobiti od tajnika Salona.

Autori su dužni pridržavati se rokova za dostavu odnosno preuzimanje radova, u protivnom ULUPUH kao izvršni organizator 49. zagrebačkog salona neće moći preuzeti odgovornost za njih.

Ocjenjivački sud predlaže, a Organizacijski odbor dodjeljuje nagrade 49. zagrebačkog salona: Veliku nagradu, tri jednakovrijedne nagrade te nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud hrvatske sekcije AICA-e dodjeljuje posebnu nagradu.

Dobitnik Velike nagrade dobiva mogućnost samostalne izložbe na idućem Zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna.
Više
Prijavnica (link)
 
Osoba za kontakt:
Marin Jukić  (tajnik Salona)
e-mail: 49zagrebackisalon@gmail.com, GSM: O91 9420 044