Preskočite na glavni sadržaj

Dubravka Vrgoč nova intendantica zagrebačkog HNK-a

Vlada RH je danas intendanticom zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) imenovala Dubravku Vrgoč koja smatra da to kazalište, s obzirom na potencijal, može postati središnji teatar u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj, regiji i Europi.
vrijeme: 17.04.2014.
url: http://www.hnk.hr

"HNK treba biti prvi od prvih, kao što je to bio u samom početku", rekla je za Hinu novoimenovana intendantica dodavši da to kazalište u 21. stoljeću mora donijeti nove dramske i operne forme, ponuditi novo iščitavanje baštine te predstaviti hrvatsku baštinu, ali se i nastojati pozicionirati preko suvremenih hrvatskih dramskih tekstova.

Model za to postoji još od Stjepana Miletića, koji je kazalište uveo u 20. stoljeće - mi koji slijedimo, napomenula je, moramo ući u dijalog s vremenom u kojemu živimo i prepoznati suvremenost.

HNK se, smatra Vrgoč, mora pozicionirati u europskom kontekstu, postati središnje mjesto istraživanja i ponuditi Europi teatar u suglasju s vremenom.

Drama zagrebačkog kazališta neće se premještati, kaže Vrgoč, ali bi morala dobiti novi prostor, što je ideja koja postoji već dvadesetak godina, kako bi taj ansambl mogao igrati predstave onako kako zaslužuje i u prostoru koji zaslužuje. Krajnje je vrijeme da sva tri ansambla zagrebačkoga HNK mogu nesmetano igrati svoje predstave, poručila je.

Vlada je Dubravku Vrgoč imenovala na zajednički prijedlog ministrice kulture Andreje Zlatar Violić i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji je usuglašen na sastanku održanom u ponedjeljak.

Istom je odlukom Sanja Ivić razriješena dužnosti v. d. intendantice HNK s 31. kolovozom ove godine, a novoimenovana intendantica na dužnost će stupiti 1. rujna.

Dubravka Vrgoč na novu dužnost dolazi s mjesta ravnateljice Zagrebačkog kazališta mladih kojemu je na čelu od 2004. godine. U listopadu je drugi put izabrana za predsjednicu Europske kazališne konvencije.

Uoči današnje sjednice Vlade ministrica Zlatar Violić odgovorila je na pitanje novinara o mogućim prosvjedima zaposlenika HNK nezadovoljnih programom nove intendantice koji su to najavili u anonimnom apelu javnosti u kojemu traže i poništenje natječaja. Ministrica je poručila kako je spremna razgovarati "sa svima s imenom i prezimenom".

S obzirom na to da mandat počinje 1. rujna, Zlatar Violić smatra da ima dosta vremena za razgovor sa svim članovima i predstavnicima glazbenog, plesnog i dramskog ansambla o tome što vide spornim u programu i koncepciji.

Istaknula je da ova sezona završava prema planu te da ima punih šest mjeseci za razgovor o svim spornim točkama zbog kojih umjetnici možda osjećaju strah ili nesigurnost "ali kad budu s imenom i prezimenom". (Hina)