Preskočite na glavni sadržaj

Na 5. VAFI-ju više od 200 filmova

Na 5. VAFI-ju više od 200 filmova
Više od 200 animiranih filmova iz cijelog svijeta, od čega 194 u službenoj konkurenciji, bit će prikazano na 5. Internacionalnom festivalu animiranog filma djece i mladih Varaždin (VAFI), predstavljenog na konferenciji za novinare u Varaždinu.
vrijeme: 22.04.2014. LIA
mjesto: London, UK
url: http://www.liaawards.com/

Programska direktorica Festivala Sandra Malenica ističe da je ove godine pristigao rekordni broj animiranih filmova praktički iz cijelog svijeta, a da je Festival nadaleko poznat govori i brojka od 90 gostiju odnosno animatora koji pristižu na Festival iz Hong Konga, Rusije, Egipta, Belgije, Grčke, Izraela te Poljske.

Službeni dio Festivala, koji traje od 22. do 27. travnja sastoji se od dva dijela. U programu VAFI senior natječu se filmovi odraslih namijenjenih djeci, a održava se prva tri dana Festivala, dok su u programu VAFI junior zastupljeni filmovi djece i mladih, a održava se posljednja tri dana Festivala.

U oba dijela Festivala pogledat će se ukupno 194 filma, a odluku o najboljima donijet će žiri u kojemu su predsjednica AWG-a Anastasia Dimitra, egipatski filmski kritičar Sherif Awad i animator, ilustrator i strip crtač Darko Kreč.

Što se tiče pristigloga materijala, selektorica Festivala Dubravka Kalinić Malenica kaže da je riječ o kvalitetnim filmovima te da je stručna komisija imala težak posao odabrati najbolje. Istaknula je i važnost Festivala u edukativnom pogledu jer doprinosi filmskom opismenjavanju djece i mladih.

Osim službenoga dijela programa jedan od središnjih događaja bit će svjetska premijera animiranog filma Boje (Colours). Malenica objašnjava da je riječ o zajedničkom uratku članova animacijskih studija iz cijeloga svijeta koji djeluju u sklopu AWG-a, ASIFA Workshop Group i varaždinske VANIME.

Takvi projekti prikazuju se isključivo na festivalima za "odrasle", a sada će prvi put imati premijeru na festivalu namijenjenom djeci i mladima, zaključuje Malenica.

Na ovogodšnjem Festivalu održat će se i izložba stripa Darka Kreča pod nazivom "Originali i kopije" te nekoliko radionica animiranog filma.

Zemlja partner ovogodišnjeg VAFI-a je Francuska pa će se u sklopu Festivala održati i posebne projekcije francuskih animiranih filmova koje su kao i svi programi Festivala besplatne. (Hina)