Preskočite na glavni sadržaj

40 hrvatskih filmova na Animafestu 2014.

Četrdeset hrvatskih filmova, koliko će ih od 3. do 8. lipnja u kinima 'Europa', 'Tuškanac' i Cineplexx Centar Kaptol prikazati 24. svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb 2014. čini deset posto njegova ukupnog programa. Izniman uspjeh predstavlja ulazak osam filmova u međunarodne natjecateljske i četiri u panoramske programe.
vrijeme: 03.06.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

Ovakav rezultat hrvatskih autorica i autora naročito je značajan kada se u obzir uzme kako su u Veliko i Studentsko natjecanje, Natjecanje namjenskih filmova te Veliku i Studentsku panoramu odabrana samo 144 filma od 1725 prijava iz 73 zemlje svijeta. Filmove ovih programa odabrale su nezavisne međunarodne selekcijske komisije u sastavu André Eckardt (Njemačka), Abi Feijó (Portugal) i Marina Kožul (Hrvatska) - Veliko natjecanje i Velika panorama; Alexis Hunot (Francuska), Tamaki Okamoto (Japan) i Slave Lukarov (Hrvatska) - Studentsko natjecanje, Studentska panorama i Natjecanje namjenskih filmova. O vedroj budućnosti nacionalne animacije govori i činjenica da su hrvatski predstavnici mahom umjetnici mlađih generacija. Više informacija pronađite na službenim stranicama Animafesta!

S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima.