Preskočite na glavni sadržaj

Slavka Pavić: fotografije

U Muzeju grada Zagreba, u utorak, 15. travnja, u 19 sati, otvara se izložba fotografija Slavke Pavić, koja ostaje otvorena do 31. svibnja.
vrijeme: 15.04.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20
url: http://www.mgz.hr
Slavka Pavić jedna je od najvažnijih hrvatskih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. Fotografirati je započela pedesetih godina, u vremenu rasta interesa za fotografiju i njezinog potvrđivanja kao autonomne umjetnosti u Hrvatskoj. Tada se na nagovor supruga, fotografa Milana Pavića učlanila u Fotoklub Zagreb.

Od samih počekata u svojem će radu pokazivati interes za detalje i strukture te nepogrešiv osjećaj za kompoziciju. Kroz njezino stvaralaštvo pratimo u jednakoj mjeri fotodokumentarizam kroz bilježenje promjena u gradu kao i pejzaže. Slavka Pavić često koristi urbani krajolik kao podlogu za dinamičnu likovnu igru, u gradskim vizurama pronalazi i sjenama naglašava geometrijske oblike. Kroz zanimljive i često neuobičajene izreze reinterpretirat će svakodnevne motive. Bilo da bira šire ili krupne planove, u pozadini njezine ideje često će stajati priča, nerijetko uz duhoviti komentar. Osim toga Slavka Pavić će vršiti eksperimente sa samim fotografskim medijem istražujući njegove mogućnosti. Veliku pažnju će pritom posvećivati radu u fotolaboratoriju.
 
Njezin rad može se svesti na nekoliko osnovnih tema: grad, priroda, čovjek, fotografija. Formalno je inovativna, otvorena eksperimentu i propitivanju likovnih mogućnosti i tehničkih zakonitosti medija. U svojim fotografijama gotovo uvijek zadržava pripovjednu komponentu i osobni komentar, što njezine fotografije čini značenjski višeslojnima, a nju kao autoricu definira kao predstavnicu subjektivne fotografije.
Koncepcija ove izložbe napravljena je uzevši u obzir svu širinu zanimanja i rada Slavke Pavić.

Odabir fotografija načinjen je u suradnji s autoricom s ciljem davanja što boljeg uvida u njezin cjelokupan umjetnički opus. Izrađeni su digitalni ispisi prema negativima i autorskim povećanjima koji su na izložbi organizirani tematski. Osim izabranih fotografija koje predstavljaju različite fotografske interese Slavke Pavić, za izložbu je načinjen i odabir analognih autorskih povećanja.

Dokumentacija (deplijani, katalozi, novinski članci, fotografije s otvorenja,...) predstavljena je na izložbi u digitalnom obliku. Gledatelju omogućuje razumijevanje šireg konteksta praćenjem recepcije i izlagačkih uvjeta kroz protekla desetljeća. Za potrebe izložbe snimljen je i polusatni video u razgovoru sa Slavkom Pavić, a njemu je pridružen i dokumentarni film o autorici iz serijala Fotografija u Hrvatskoj.
 
Izložene fotografije Slavka Pavić donirala je Muzeju grada Zagreba, čime je znatno obogaćen fond fotografske zbirke. Ujedno, ovo je i prva velika izložba Slavke Pavić u muzejskom kontekstu čime je šira publika dobila priliku upoznati se sa značajem njezinog rada. Naime, iako dobro poznata u fotografskim krugovima, Slavka Pavić do sada nije bila predstavljena u širini svojega opusa u važnijem muzejskom prostoru. Iva Prosoli, autorica izložbe
 
Slavka Pavić je rođena 1927. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo i mladost je provela u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu. Godine 1951. postala je članica Fotokluba Zagreb te je započela s izlaganjem. Surađivala je sa suprugom, istaknutim fotografom Milanom Pavićem. Održala je 18 samostalnih i sudjelovala u više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je pri tome osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, 1973. godine. Uz Đuru Griesbacha i Vladka Lozića, suorganizatorica je izložbi Sekcije Žene snimaju, a kasnije je postala i glavna organizatorica. Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.