Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Naste Rojc u Umjetničkom paviljonu

U utorak, 15. travnja, s početkom u 19 sati, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, otvara se retrospektivna izložba Naste Rojc. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja.
vrijeme: 15.04.2014.
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr
Pogledamo li danas sačuvane kataloge izložbi Hrvatskoga društva umjetnosti zamijetit ćemo brojna imena sudionica – Zdenka Pexidr-Srića, Zinaida Bandur, Leopoldina Schmidt-Auer, Sonja Tajčević-Kovačić, Lina Crnčić-Virant, Zoe Borelli, Henrika Šantel, Ludmila Woodsedalek (Mila Wood),… Među njima vrlo često pronalazi se i ime slikarice koja će, postavši inicijatorica osnutka Kluba likovnih umjetnica (1928. godine), ostati upamćena kao poticateljica 'ženskoga' slikarstva u hrvatskoj umjetnosti prve polovine 20. stoljeća.

Bila je to slikarica Nasta Rojc.

Umjetnički paviljon u Zagrebu se prisjetio Naste Rojc u prigodi obilježavanja dviju velikih slikaričinih obljetnica – 130. godišnjice rođenja i 50. godišnjice smrti. Ta smo dva značajna događaja u Umjetničkom paviljonu željeli obilježili izložbom – Nasta Rojc. Kritička retrospektiva. Ovom retrospektivnom izložbom slikarica se vratila kući – u Umjetnički paviljon. Ona je ovdje, uz Salon Ullrich, održala svoje prve samostalne izložbe. Nasta Rojc, kao i mnogi njezini suvremenici, kretala se između Salona Ullrich i Umjetničkog paviljona.

Dok je za života još i bila prisutna na izlagačkoj sceni, nakon smrti ova je slikarica polako padala u zaborav, što potvrđuje i popis njezinih samostalnih izložbi – za života takve su izložbe bile relativno brojne, no nakon smrti sve rjeđe. Retrospektivnom izložbom iz 1996./1997. godine, autorice Đurđe Petravić Klaić, održane ovdje, u Umjetničkom paviljonu, učinjena je prekretnica. Autorica je tada obavila velik posao i okupila na retrospektivi pozamašan broj slikaričinih djela. Sljedeća važnija slikaričina izložba bila je ona koju je u Muzeju arhitekture 2007. godine priredila Leonida Kovač. Izložba je objedinila djela Stjepana Lahovskog i Naste Rojc. Te izložbe, zajedno s ovom najnovijom  kritičkom retrospektivom, čine trilogiju kojom se, sada već sasvim jasno i objektivno, može sagledati, procijeniti i valorizirati opus slikarice koja je zasigurno bila neobična i intrigantna pojavnost na likovnoj sceni moderne umjetnosti u Hrvatskoj.
Više o izložbi - ovdje.