Preskočite na glavni sadržaj

Promocija časopisa Ricerche di S/Confine i MoRe muzeja nerealiziranih umjetničkih radova

U prostoru Školice MSU-a, u petak, 11. travnja, od 12 sati, održava se promocija drugog broja časopisa Ricerche di S/Confine i MoRe muzeja nerealiziranih umjetničkih radova, kojeg će predstaviti urednica broja, Francesca Zanella, zajedno sa autorima: Vanjom Sturkelj, Ilariom Bignotti, Radmilom Ivom Janković, Annom Zinelli, Marcom Scottijem, Brankom Benčić, Martom Kiš i Jasnom Jakšić.
vrijeme: 11.04.2014. 12,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Časopis Ricerche di S/Confine želi biti mjestom susreta i sraza raznovrsnih stručnih stremljenja i nagnuća bez ideoloških i metodoloških ograničenja. Cilj mu je valorizacija multidisciplinarnog i suradničkog pristupa među različitim istraživačkim iskustvima. Časopis izdaje Dipartimento di Lettere, Arti, Storia e Società (Odsjek za humanističke znanosti., povijest i znanost o društvu) Sveučilišta u Parmi.

Prelazeći granice: Italija i Hrvatska između XX. i XXI. stoljeća drugi je broj časopisa Ricerche di S/Confine, nastao u suradnji Odsjeka za humanističke znanosti, povijest i znanost o društvu Sveučilišta u Parmi i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Posvećen je odnosima između Italije i Hrvatske od početka dvadesetog stoljeća do današnjih dana, no nema za cilj ponuditi njihovu sustavnu analizu, već izdvojiti neke studije slučaja i prenijeti određena svjedočanstva kako bi se postavila neka metodološka pitanja te ocrtala karta razmjena i dijaloga između tih dvaju geografskih i kulturnih područja.

 
MoRe: digitalni muzej nerealiziranih projekata

MoRe je digitalni muzej nerealiziranih i odbijenih umjetničkih djela koji su prije dvije godine pokrenuli Elisabetta Modena i Marco Scotti. Muzej prikuplja i izlaže u virtualnom prostoru samo one projekte koji su bili namijenjeni za specifične prigode, u točno određenim okolnostima, a koji se nisu realizirali zbog tehničkih, logističkih, ideoloških, ekonomskih, moralnih ili etičkih razloga.

Na internetskim Muzeja nalazi se digitalni arhiv svih projekata, prostor za povremene izložbe te dio posvećen esejima i kritičkim intervencijama. Nova verzija mrežnih stranica bit će, zajedno sa posljednim akvizicijama, predstavljena u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Raspored
Jasna Jakšić
Uvod
 
Francesca Zanella i Vanja Strukelj
Prelazeći granice: Italija i Hrvatska između XX. i XXI. stoljeća
 
Ilaria Bignotti
1961-1969. Od umjetničkog djela do performansa i grada. Eksperimentalna strujanja između Italije i Hrvatske

Marta Kiš
Galerija SC u međunarodnom kontekstu
 
Marco Scotti, Anna Zinelli (uvod Radmila Iva Janković)
1989-2013: boravak članova grupe Gorgona u Brunnenburgu: studija slučaja recepcije hrvatske avangarde u Italiji
 
Branka Benčić
Kuriranje preko granica
 
Marco Scotti, Anna Zinelli
MoRe: digitalni muzej nerealiziranih projekata