Preskočite na glavni sadržaj

Premijere u znak sjećanja na Galetu u kinu Tuškanac

U znak sjećanja na hrvatskog multimedijalnog umjetnika Ivana Ladislava Galetu, koji je preminuo prije tri mjeseca,  u 67. godini, večeras će se u zagrebačkom kinu Tuškanac premijerno prikazati film '?ctured' Gordane Brzović, nadahnut Galetinim opusom, te njegov film 'Deep End Art No1'.
vrijeme: 07.04.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac
url: http://www.filmski-programi.hr
Kao uzorke birajući dva istaknuta filma iz Galetinog stvaralačkog opusa, film '?ctured' daje fascinantan uvid u složen mentalni proces pripreme i razvoja ta dva eksperimentalna projekta, u fazu stvaralaštva koja je gledateljima djela u pravilu posve nepoznata, stoga i tajnovita, stoji u najavi Hrvatskog filmskog saveza, u čijoj su produkciji oba filma nastala.
 
Autorica je izabrala najizravniji svjedočilački pristup, konceptualno čist i naizgled jednostavan, ali upravo po toj prividnoj jednostavnosti daje maksimalno uvjerljivo i začudno svjedočanstvo, mirnim izravnim pogledom predočava Galetu koji, ne samo onime što priča nego i svojom izlagačkom intonacijom, gestama, pogledima, ispovjedno rekonstruira svoje pripreme, traganja, nadahnuća, dileme, probleme, dodaje se.
 
Posljednji Galetin rad 'Deep End Art No 1' sastavljen je od dvadesetak kratkih haiku prizora snimljenih u vrtu, uglavnom bez gledanja kroz kameru, a nadahnut je djelom H. D. Thoreaua.
 
Tijekom snimanja filma rad u povrtnjaku nije se prilagođavao potrebama kreacije već obrnuto, a svaki prizor je cjelina sama za sebe poput jazz improvizacije. O nepredviđenim okolnostima je ovisilo hoće li nešto ostati kako je predloženo ili će doživjeti izmjenu. Ponegdje je izvorni materijal medijski tako manipuliran da bi se postigla, odnosno, sugerirala višestrukog iščitavanja