Preskočite na glavni sadržaj

Večer posvećena Ivanu Ladislavu Galeti

U znak sjećanja na nedavno preminulog Ivana Ladislava Galetu, večeras, 7. travnja, u 19 sati, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu prikazat će se dva filma iz produkcije Hrvatskog filmskog saveza: premijerno 'Πctured' redateljice Gordane Brzović te zadnje Galetino filmsko ostvarenje 'Deep End Art No 1'. Ulaz na večerašnje projekcije je slobodan!
vrijeme: 07.04.2014. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.hfs.hr/

U 'Πctured' Brzović publici približava stvaralačke procese dvaju Galetinih eksperimentalnih filmova i daje uvid u kompleksan mentalni proces njihove pripreme i razvoja. Odabrala je konceptualno čist i, barem prividno, jednostavan pristup - mirnim izravnim pogledom predočava Galetu koji, ne samo onime što priča nego i svojom izlagačkom intonacijom, gestama i pogledima, ispovjedno rekonstruira svoje pripreme, svoja traganja, nadahnuća, dvojbe i probleme.

'Deep End Art No 1' inspiriran je djelom Henryja Davida Thoreaua. Sastavljen je od dvadesetak kratkih „haiku “prizora snimljenih u vrtu, uglavnom bez gledanja kroz kameru. Rad u povrtnjaku nije se prilagođavao potrebama kreacije već obrnuto. Svaki prizor je cjelina sama za sebe, koja je ovisila o okolnostima na licu mjesta, a film je strukturiran kao neka vrsta fraktala, ali i jazz improvizacije. Premijerno je prikazan u programu Refleksi na 25 FPS-u 2013.

Ivan Ladislav Galeta rodio se u Vinkovcima 1947. godine. Autor je iznimnog eksperimentalnofilmskog, multimedijalnog i likovnog opusa. Predavao je kao gost na više europskih sveučilišta, od 1993. bio je stručni suradnik za medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1997. redovni profesor. Inicirao je uvođenje studija novih medija (2000.) te animiranog filma i novih medija (2004.) na istoj Akademiji. Dobitnik je Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo u području likovnih umjetnosti. Preminuo je početkom siječnja 2014. u 67. godini života.

Više informacija možete potražiti na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Izvor: HAVC