Preskočite na glavni sadržaj

'd3 projekt' - predstava koju stvara publika

Otvorenje 15. po redu Platforme HR/PRIX JDE LABO održat će se 21. travnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu, a bit će obilježeno inovativnom plesnom predstavom pod nazivom 'd3/The Tree', autorice Larise Navojec u produkciji Plesnog centra Tala. Predstava je realizirana kroz LLB EU projekt.
vrijeme: 21.04.2014.
mjesto: Zagreb; Cvjetni trg
url: http://www.tala.hr/hr/platforma.hr/home-platforma-hr.html

Ova vrsta predstave prvi puta će se izvesti u Hrvatskoj, a posebna je po tome što će u njezinom stvaranju sudjelovati sama publika. Publika će, vođena izvođačima, pedalirati električnim biciklima te stvarati električnu energiju potrebnu za različite segmente predstave; glazbu, svjetlo, video i druge scenske efekte. Sudjelovanje publike je od presudne važnosti za sam čin predstave. Autorica ostvaruje projekt u suradnji sa britanskim inženjerom Colinom Tonksom, koji je osmislio i razvio princip electric pedal power sistema.
Smisao projekta je stvoriti trenutak u kojem publika i izvođači zajedno upogonjuju i stvaraju okruženje u kojem umjetnost nastaje. Osnovna inspiracija je ekologija, a ideja projekta je kako integrirati ples u to područje. Cilj predstave je, u interakciji s publikom, stvoriti kolektivni čin proizvodnje električne energije potrebne za izvedbu plesne predstave. Time se želi senzibilizirati publiku za ekologiju i skrenuti pozornost na obnovljive izvore energije, a namjera je ukazati na postojanje energije u nama. Energije iz koje nastaje pokret, kretnja, koreografija.

Smještanje predstave na otvoreni gradski prostor koji sam po sebi nije uobičajen kazališni izvedbeni prostor kontrapunkt je glavnoj temi. Postavlja se pitanje možemo li stvoriti ekološki prihvatljivo okruženje unutar urbanog okruženja? Neuobičajena scenografija koju čine zgrade, beton i obližnji shopping centar predstavlja izazov za ovakvu osjetljivu tematiku koja se bavi ekologijom. Nudi se moguće rješenje kroz umjetnički čin, a dužnost publike je preuzeti to rješenje i odgovorno reagirati. Time se šalje šira poruka o ljudskoj odgovornosti i potrebitoj svjesnosti i humanosti prema energiji, okolišu i planeti.

Predstavu izvode Jure Radnić, Tamara Curić, Ida Jolić, Tea Maršanić. U autorskom timu sudjeluju dramaturginja Mila Pavičević, dizajner svjetla Miljenko Bengez, multimedijska produkcija Willim Miličević i Vice Rossini, ton majstor Alen Smajić i kostimografkinja Dženisa Medvedec -  Pecotić.

Uz predstavu (dance performance) dogodit će se još dva manja događanja projekcija plesnih filmova (dance movies) i plesni party (dance party) koji koriste iste principe stvaranja energije. Sva 3 segmenta zaokružuju se u nazivu projekta d3.