Preskočite na glavni sadržaj

'Afro Latin Big Band Night' u Lisinskom

Latin jazz poslastica ovosezonskog ciklusa HGM Jazz orkestra Zagreb stiže iz New Yorka u vidu skladatelja, pijanista, aranžera, bandleadera, edukatora i dobitnika prestižnog Grammyja, Artura O'Farrilla, sina legendarnog jazz glazbenika, aranžera i bandleadera Chica O'Farrilla. Koncert će se održati u nedjelju, 6. travnja, s početkom u 20 sati, u KD Vatroslava Lisinskog.
vrijeme: 06.04.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr/

Odrastajući u New Yorku uz glazbu od malih nogu, Arturo je bio predodređen za bavljenje glazbom, pa je takostudirao na tamošnjim prestižnim sveučilištima kao što su: Manhattan School of Music, BrooklynCollege Conservatory te Aaron Copland School of Music at Queens College.

Nakon što je surađivao s Carlom Bley, Dizzyjem Gillespiem, Lesterom Bowiem, WyntonomMarsalisom, Harryjem Belafonteom te 1995. preuzeo vođenje očeva ansambla s kojim je dugi niznedjelja redovito nastupao u legendarnom newyorškom klubu Birdland, godine 2002. osnovao jeAfro Latin Jazz Orchestra kako bi široj glazbenoj javnosti prezentirao ključne glazbene tradicije latin jazza,te proširio i istražio suvremeni latin jazz big band repertoar narudžbama skladbi od strane jazz i latin jazzglazbenika iz najrazličitijih idioma i kutaka svijeta. Orkestar je sve do 2007. djelovao u okviru Lincolncentra u New Yorku, te je pod njegovim okriljem snimio hvaljeni album Noche Involvidable.

Godine 2007. Arturo O'Farrill je osnovao vlastitu neprofitnu instituciju Afro Latin Jazz Alliance u okvirukoje je 2008. snimljen Grammyjem ovjenčan album Song For Chico. Godine 2011. snimljen je i trećialbum 40 Acres and a Burro. Dio njihova izvrsnog i iznimno cijenjenog repertoara ekskluzivno ćemo čuti uinterpretaciji HGM Jazz orkestra Zagreb. Arturo O'Farril je vrlo aktivan kao edukator, pa je takopredavao ili predaje na sveučilištima: The University of Massachusetts Amherst, SUNY Purchase, Brooklyn College, a ove je godine dobio status „artist in residence“ na uglednom sveučilištu HarlemSchool of the Arts. Obiteljska tradicija bavljenja glazbom prenesena i na sinove Zacharyja i Adama, kojiveć sada nagovještavaju uspjehe nastupajući s ocem, ali i vlastitim sastavom, O'Farrill Brothers Band.