Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija nastupa pod ravnanjem Uroša Lajovica

Zagrebačka filharmonija u petak, 4. travnja, nastavlja Regionalni ciklus koncertom kojim će ravnati maestro Uroš Lajovic dok će kao solisti nastupiti članovi Filharmonije, flautist Dani Bošnjak, oboist Zoltan Hornyanszki, fagotist Ricardo Luque i hornist Daniel Molnar.
vrijeme: 04.04.2014.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr/

Kako najavljuju iz Zagrebačke filharmonije, koncert u Lisinskom počet će Idilom za orkestar hrvatskoga skladatelja Blagoja Berse.

Koncert se nastavlja Mozartovom Simfonijom concertante u Es-duru u kojoj će publika imati prilike uživati u melodičnim zvukovima flaute, oboe, fagota i horne u izvedbi članova orkestra Zagrebačke filharmonije Danija Bošnjaka, Zoltana Hornyanszkog, Ricarda Luquea i Daniela Molnara.

Djelo koje je nastalo za vrijeme Mozartova boravka u Parizu i koje je s repertoara skinuto i prije prve izvedbe, bilo je izgubljeno čitavo stoljeće, ali kada je pronađeno vrlo je brzo našlo svoj put do publike.

Za kraj koncerta najavljene su dvije skladbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja, uvertira "San ljetne noći" te Intermezzo, Nokturno, Scherzo i Svadbeni marš.

Shakespearova djela, iako već sama po sebi remek djela svjetske književnosti, u povijesti umjetnosti vrjednija su utoliko što su potakla nastanak brojnih remek djela i na svim drugim područjima umjetnosti. Tako je i mladog Mendelssohna, već u dobi od 17 godina, inspirirao Shakespeareov "San ljetne noći" za koji je skladao uvertiru, a 17 godina poslije ukomponirao ju je u cjelokupnu prateću glazbu koju je skladao za spomenutu kazališnu predstavu.

Zanimljiv je i podatak da je svadbena koračnica koju slušamo na vjenčanjima, i uživo i u filmovima, baš skladba Felixa Mendelssohna Bartholdyja pa će tako ova filharmonijska večer završiti u svečanom tonu, zvukom svadbenih zvona, bez poklona i ceremonija, ali čistom, izvornom glazbom, ističu organizatori. (Hina)