Preskočite na glavni sadržaj

Zlatan Vehabović u Galeriji Marc Straus

Zlatan Vehabović u Galeriji Marc Straus
U nedjelju, 30. ožujka, u Galeriji Marc Straus u New Yorku, otvara se samostalna izložba mladog slikara Zlatana Vehabovića. Izložba ostaje otvorena do 27. travnja.
vrijeme: 30.03.2014.
mjesto: New York; Galerija Marc Straus, 299 Grand Street
url: http://www.marcstraus.com
Vehabovićev dosadašnji opus prikazuje teme iz pustolovne književnosti, poput putnika i fantastičnih životinja, uključujući i ogromno stvorenje nalik kitu nasukano na plaži. Radovi su nadahnuti pjesmom 'My Donal', koju je u šezdesetim godinama 20. stoljeća napisao škotski autor Owen Hand.

Ova pjesma, smještena u 17. ili 18. stoljeće, tematizira bol koju trpe zabrinute žene lovaca na kitove dok se nose s nesigurnošću oko toga što bi se njihovim muževima moglo dogoditi dok su na moru. Vehabović nas u slici 'Prokleta posada' očarava upotrebom boje: azurno plavo nebo nas priziva dok nas odbljesci svjetlosti na licima lovaca na kitove upozoravaju da se ne približavamo. Sličan je i rad 'Grytviken', gdje gledatelja guta jezivo more tame dok se snježno bijeli ledenjak nazire pod mirnim, sivim nebom.
 
Pjesma 'My Donal' nadahnula je cijelu seriju radova koja se bave trima temama: odnosu između razdvojenog para, pustolovinom i Foucaultovom idejom heterotopije – opisa mjesta i prostora koji funkcioniraju izvan društvenih struktura, sa svojim vlastitim pravilima na koja ne utječe vanjski svijet. Vehabović tvrdi, "Rijetko se u jednoj jedinoj pjesmi može naći toliko važnih i osobnih ideja'.

Zlatan Vehabović je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska. Živi i radi u Zagrebu. Dobitnik je prve nagrade na Zagrebačkom Salonu 2010., nagrade Međunarodne Udruge Kritičara Umjetnosti (AICA) 2010. godine, kao i nagrade Essl 2007. i nagrade Emerging Artists in Southeast Europe 2010. godine. Samostalne je izložbe održao 2011. i 2013. u Kući Lauba u Zagrebu te2011. u galeriji Kranjčar u Zagrebu. Neke od grupnih izložbi na kojima su izloženi njegovi radovi uključuju muzej Essl u Klosterneuberguu Austriji (2009. i 2013.), Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (2011.), Hudson Valley Center for Contemporary Art u Peeskillu u New Yorku (2010.), galeriju Paolo Maria Deanesi u Roveretu u Italiji (2010.), Muzej suvremene umjetnosti u Puli (2009.), muzej Werket u Avesti u Švedskoj(2008.) i galerije S&G u Berlinu u Njemačkoj (2008.).