Preskočite na glavni sadržaj

Alan Matuka: Legacy

U četvrtak, 20. ožujka, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH, otvara se izložba Alana Matuke pod nazivom 'Legacy'. Izložba ostaje otvorena do 31. ožujka.
vrijeme: 20.03.2014. 19,00
mjesto: Istanbul, Turkey
url: http://croatian.traduki.eu/
Brzina kojom se smeće danas posvuda gomila već sad otvara rasprave o mogućnosti da nas taj legat jednoga dana pretvori u svojevrsni konzumeristički Planet-Kontejner, na kojem se uživa u ljepoti smeća i živi u medijski dizajniranom svijetu iluzija. Mnogi misle da se ta pretvorba već počela događati.

Jer suvremeno potrošačko društvo, potaknuto propagandnom mašinerijom dirigiranom medijima, gotovo je mehanički programirano da stalno izvršava proces kupi-troši-baci, na kraju otpadom beskrajno gušeći ne samo urbani životni prostor, nego i sveukupni prirodni okoliš. (…) Svojim projektom 'Legacy'  umjetnik – fotograf Alan Matuka na umjetnički uvjerljiv i sugestivan način vizualizira ovaj proces, dižući glas i odašiljući kritičku poruku protiv stalnog, nekontroliranog i sustavnog zagađenja.


Protiv zagađenja prostora smećem i zagađenja duha medijskom manipulacijom. Svoju poruku on šalje kroz ambijentalnu instalaciju, koja zauzima cijeli izložbeni prostor, a koja se sastoji od dvadesetak visokokvalitetnih umjetničkih fotografija/luminoobjekata (fotografije na rasvijetljenim displejima).

Uz fotoluminoobjekte popratna je 'instalacija' i pravo smeće, porazbacano po podu cijeloga ambijenta. Fotografije na displejima naizgled funkcioniraju kao konzumerističke reklame i na njima dominiraju proizvodi za jednokratnu upotrebu (papir, plastika, čašice...). Dio njih prikazuje aranžirane scene sa ženskim i dječjim maneken-lutkama, što nas odvodi u pravi kriptografski labirint irealnih, čak apsurdnih situacija u kojima sudjeluju nestvarne osobe. Pritom se cjelokupni prostor – cijeli taj svijet, 'kupa' u ružičastom svjetlu s displeja, u boji najmilijoj reklamnoj industriji.' Višnja Slavica Gabout, iz predgovora

Alan Matuka rođen je 1966. u Zagrebu, gdje je živio do završetka srednje škole. Fotografijom se počeo baviti u ranoj mladosti, da bi se početkom devedesetih preselio u London radi stručnog studija i daljnjeg usavršavanja.  Godine 1992/93. završio je na London College of Printing A stupanj, smjer fotografije (slušao je fotografiju, te umjetnost i obrt). Od 1995. radi kao samostalni umjetnički fotograf u vlastitome studiju. Sredinom 2001. seli se u Zagreb, gdje otvara fotografski studio i nastavlja umjetnički i komercijalni rad. Do sada je realizirao brojne vlastite projekte, a uz to ostvario i niz bliskih suradnji s dizajnerima i art directorima. Svoje radove redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u Londonu, ali i širom Hrvatske. Član je RPS-a ( Royal Photographic Society of Great Britain ), ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.