Preskočite na glavni sadržaj

U Osijeku i Đakovu 7. festival kazalištaraca Dioniz

Pod motom 'Igrom do sebe', u Osijeku i Đakovu će se od 21. do 27. ožujka održati 7. međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz koji će okupiti stotinjak studenata umjetničkih akademija iz Hrvatske i inozemstva.
vrijeme: 21.03.2014.
mjesto: Osijek / Đakovo
url: http://www.uaos.hr/

Program
se i ove godine sastoji od edukativnoga i prezentacijskog dijela, a obuhvatit će 14 prezentacija i kazališnih predstava, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u Đakovu.

Osim sudionika iz Hrvatske, na Dionizu gostuju studenti umjetničkih akademija i njihovi profesori iz BiH, Češke, Turske, Litve i Velike Britanije, a osim predstava, na programu festivala su i razne kreativne radionice, okrugli stol, znanstveni kolokvij te predstave za osobe s posebnim potrebama.

"Ovogodišnji Dioniz obuhvaća umjetnost, kazalište, kreativnost, ali i zdravu prehranu, nutricionizam, zdravlje, pa mu je prvi put pokrovitelj Ministarstvo zdravlja. Dioniz će pokazati kako zajedno mogu ići umjetnost i zdravlje", rekla je dekanica osječke Umjetničke akademije Helena Sablić-Tomić.

Producent festivala Robert Raponja istaknuo je da se ta kazališni festival, kad je riječ o njegovoj povezanosti sa zdravljem, bori protiv svjetskog problema – usamljenosti. "A studenti kazališnih akademija protiv usamljenosti, iz koje se razvija niz psihičkih i fizičkih poteškoća, bore se kreativnošću, individualnošću, autentičnošću, razmjenom iskustava", poručio je Raponja.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković ocijenio je da se grad Đakovo, koji će ugostiti sudionike od 24. do 27. ožujka, trajno upisao na kazališnu kartu Hrvatske, ali i Europe, a zamjenik gradonačelnika i književnik Mirko Ćurić rekao je kako se nada da bi Đakovo - zahvaljujući tome što je domaćin Dionizu - moglo dobiti i kazalište koje već duže nema.

Organizatori 7. međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz su Umjetnička akademija iz Osijeka i grad Đakovo, a festival prvi put ima i suorganizatore – Medicinski, Učiteljski i Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka. (Hina)