Preskočite na glavni sadržaj

Moda u društvu - suvremena sociološka tumačenja

U sklopu projekta Moda Moda, Centra za kulturu Trešnjevka, danas, 18.ožujka, od 19.30 sati, održava se tribina Moda u društvu - suvremena sociološka tumačenja.
vrijeme: 18.03.2014. 19,30
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park stara Trešnjevka 1
url: http://croator.net/laws-of-attraction/
Tribina predstavlja suvremene sociološke teorije propitujući društvena određenja i funkcije mode, jednog od najintrigantnijih fenomena modernog života koji zaokuplja znanstvenike svih područja ali i najširu javnost. Prodor potrošačkog društva, stalni poticaji na trošenje, bombardiranje reklamama svih vrsta te česte promjene trendova u proizvodnji - uvjetovali su učestale pokušaje racionalnog objašnjavanja, traženja zakonitosti ili smisla modnih kretanja.

U modernom društvu razvojem industrije, potrošačkog društva, marketinga, moda ulazi u sve slojeve društva stalno ubrzavajući ritam modnih promjena. Više ne postoji samo jedna moda, već postoje mode, što se poklapa i s porastom individualizacije: pojedinac se smješta u društvo gradeći svjesno vlastiti stil i image života, upravljajući dojmom o sebi, koristeći modu kao kulturni kod komunikacije.

Jesu li brze promjene u modi indikator smjera u kojem se kreće današnje društvo? Može li se govoriti o sve većoj prevazi vizualnog kao bitnom određenju suvremenosti a najjasnije iskazanom upravo u modi – samo su neka od pitanja na koje će tribina pokušati odgovoriti. Gošća na tribini je Iva Košutić, dipl.soc.

Projekt Moda Moda traje tri mjeseca, a realizira se kroz ciklus tribina (filozofija, semiotika, antropologija i sociologija mode….), kreativnih radionica dizajna i redizajna te izrade nakita. Finale projekta obilježit će se izložbom redizajnirane vintage i retrochic odjeće te velikim modnim buvljakom.