Preskočite na glavni sadržaj

Novi festival dokumentarnog filma u Makarskoj

Novi festival dokumentarnog filma u Makarskoj
Prvo izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma DokuMa Film Festival, održat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u Makarskoj, a ovogodišnja zemlja partner festivala bit će Češka koja je odabrana zbog dugogodišnjih dobrih kulturnopolitičkih odnosa s Hrvatskom te posebnim turističkim i prijateljskim vezama s tim dalmatinskim gradom, najavio je organizator, udruga građana Dokuma.
vrijeme: 29.05.2014.
mjesto: Makarska
url: http://www.dokuma.hr/

Službena konkurencija bit će otvorena autorima kratkometražnih dokumentarnih filmova i međunarodnog je karaktera, dok popratni programi donose recentne hrvatske dokumentarce. "MaTeeneja" je namijenjenu promoviranju kulture filma kod mlađih uzrasta, "Dokumacija" će predstaviti žanr animiranog dokumentarca, a održavat će se i posebne projekcije svjetskih dugometražnih dokumentarnih hitova uz gostovanja autora.

To što je Makarska već desetljeće bez kino dvorane više je razlog nego prepreka za organizaciju tih projekcija, ustvrdio je glasnogovornik festivala Josip Vujčić. Transformirajući sportsku dvoranu i prostor u Vatrogasnom domu u kino, želimo pokazati gradskim vlastima da Makarska i njezina okolica imaju dovoljan potencijal za izgradnju pravog modernog kina, dodao je.

Svake druge subote, od 15. ožujka do 24. svibnja, makarska udruga Dokuma organizira projekcije recentnih dokumentarnih hitova, počevši od filma Nebojše Slijepčevića "Gangster te voli". Cilj tog predfestivalskog programa je vratiti građanima Makarske doživljaj i naviku gledanja filmova u kinu te poticati analizu i razgovor, napominju organizatori.

Festival se organizira s ciljem promicanja multikulturalizma, promocije europskih kinematografija te stvaranja platforme za razmjenu filmskih ideja i iskustava. U direkciji su glavni selektor Jadran Puharić, tehnički direktor Maja Marković, izvršni direktor Kristina Kumrić, direktor komunikacija Josip Vujčić te glavni producenti Viki Puharić i Joško Lelas. Festival se organizira u suradnji s Gradom Makarska, Hotelima Makarska, češkim veleposlanstvom u Zagrebu i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića. (Hina)