Preskočite na glavni sadržaj

Rachid Taha na 7. Subversive Festivalu

Premijerno gostovanje u Zagrebu alžirske glazbene zvijezde Rachida Tahe, aktivista i humanista kojega nazivaju kraljem rock'n'rai glazbe, okosnica je programa 7. Subversive Festivala koji će od 3. do 17. svibnja u Zagrebu okupiti više od stotinu vodećih svjetskih intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša, aktivista i društveno odgovornih građana na temu 'Moć i sloboda u doba kontrole: mreže – ideologija – alternative'.
vrijeme: 03.05.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.subversivefestival.com

Taha, čiji je glazbeni izričaj jedinstven spoj društvenog angažmana s glazbom, nastupit će u pratnji svojeg osmeročlanog benda u sklopu popratnog glazbenog programa festivala 11. svibnja u Tvornici kulture. Dan kasnije taj će osebujni i autentični Francuz alžirskih korijena održati predavanje na Konferenciji u Kinu Europi na temu migracija, Arapskog proljeća, prosvjeda u BiH, uloge umjetnosti u krizom i recesijom devastiranoj društvenosti, nasilju u Ukrajini i slično.

Njegovo je prvo gostovanje u Hrvatskoj ostvareno u suradnji s klubom Žedno uho. "Poznat po fantastično energičnim scenskim nastupima i jedinstvenom glazbenom izričaju koji bi se najlakše mogao okarakterizirati kao world music, Rachid Taha svakome nudi ponešto – u njegovoj će glazbi uživati ljubitelji rocka, punka, elektronike pa sve do orijentalnih ritmova, poput shaabija i raija", stoji u najavi.

Ovogodišnji Subversive propituje kako birokratizacija i fragmentacija društva dovode do intruzivnog umrežavanja silnica kontrole koje su ispod praga društvene vidljivosti. Program, na kojem će gostovati više od stotinu predavača, uključuje projekcije više od četrdeset najnovijih i najznačajnijih igranih i dokumentarnih filmova, od kojih će najboljima biti dodijeljena festivalska nagrada Wild Dreamer.

Kako se ističe u najavi, festivalski je program ove godine zamišljen u najraznolikijem izdanju dosad, te će osim tradicionalnog "Sajma angažirane književnosti" i svojeg filmskog, forumskog i konferencijskog dijela, uključivati i "Školu suvremene humanistike", koja će se kroz radionice i predavanja baviti problemom kulturnog nasilja kapitalizma. (Hina)