Preskočite na glavni sadržaj

To ti je politička ekonomija, budalo

U Galerija Nova, danas, 12. ožujka, u 18 sati, održava se predavanje, uz program projekcija Olivera Resslera 'Okupacije prostora', a u 20 sati otvara se izložba 'To ti je politička ekonomija, budalo', koja ostaje otvorena do 10. svibnja.
vrijeme: 12.03.2014. 18,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.whw.hr
Globalizacija, privatizacija, fleksibilno radno vrijeme, deregularizirana tržišta; trideset godina neoliberalnog kapitalizma dovelo je većinu svjetskih vlada do toga da potpuno ili djelomično napuste ulogu koju su dotad imale, ulogu arbitra između sigurnosti većine i profita koji ubire korporativni sektor.

To ti je politička ekonomija, budalo [1] okuplja grupu izuzetnih umjetnika koji stavljajući aktualnu krizu u fokus ostaju suzdržani i kritični. Umjesto mirenja s lošim okolnostima, ova izložba postavlja pitanje nije li došlo vrijeme da se pruži otpor stezi i diktatu kapitalističke logike i da se, nekim sredstvom umjetničke magije, započne sa spašavanjem onoga što razumijemo pod pojmom društvenoga u njegovom temeljnom značenju.


Izlažu Zanny Begg i Oliver Ressler, Filippo Berta, Libia Castro i Ólafur Ólafsson, Julia Christensen, Paolo Cirio, Field Work (Lise Skou i Nis Rømer), Yevgeniy Fiks i Olga Kopenkina i Alexandra Lerman, flo6x8, Melanie Gilligan, Jan Peter Hammer, Alicia Herrero, Institute for Wishful Thinking, Sherry Millner i Ernie Larsen, Dread Scott
Kustosi: Oliver Ressler i Gregory Scholette

Izložbu prati publikacija To ti je politička ekonomija, budalo: Globalna financijska kriza u umjetnosti i teoriji (Pluto Press, 2013) u kojoj su zastupljeni Slavoj Žižek, Brian Holmes, Judith Butler, David Graeber, Julia Bryan-Wilson, John Roberts i drugi.

Prethodne verzije izložbe To ti je politička ekonomija, budalo predstavljene su u okviru Open Space, Open Systems u Beču (2011), u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku (2012), u Centru za suvremenu umjetnost u Solunu (2012), u Umjetničkom muzeju Porija (2013), u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (2013) i u Galeriji 400 Sveučilišta Illinois u Chicagu (2013).

Naslov To ti je politička ekonomija, budalo parafrazira rečenicu Slavoja Žižeka To ti je ekonomija, budalo, koja se naširoko citirala 1992. godine, u vrijeme uspješne predsjedničke kampanje Billa Clintona protiv tadašnjeg predsjednika Georgea Busha Mlađeg.
 
predavanje i program projekcija: Oliver Ressler, Okupacije prostora

Oliver Ressler predstavit će opus koji se bavi implikacijama financijske i ekonomske globalne krize te glavnim nedostacima modela parlamentarne demokracije koji su u krizi postali očiti. Resslerovi filmovi i instalacije često polaze od razgovornih situacija u kojima umjetnik stvara platformu za probleme svojih protagonista. Dobar je primjer za to osmokanalna video-instalacija Što je demokracija (2009) u kojoj razgovori s aktivistima postaju, zapravo, općenita analiza teške političke krize s kojom se suočio model zapadne demokracije. Ta kriza očituje su u činjenici da izbori u parlamentarnim demokracijama postaju sve više rituali lišeni smisla, dok se konkretne odluke donose izvan javnih rasprava. Resslerov najnoviji film, In the Red (2014, s koredateljicom Anom Pečar) govori o grupi Strike Debt, ogranku organizacije Occupy Wall Sreet iz New Yorka koja za vrlo malo novca otkupljuje od banaka već otpisane osobne dugove pojedinaca i potom ih 'ukida'.
 
Oliver Ressler rođen je 1970. godine, živi u Beču u Austriji. Bavi se vizualnom i filmskom umjetnošću, produkcijom izložbi, autor je niza projekata u javnom prostoru i filmova koji se bave ekonomijom, demokracijom, globalnim zatopljenjem, oblicima pružanja otpora i socijalnim alternativama.