Preskočite na glavni sadržaj

Anatomija projekta Millenium Diamond: Dizajn i inženjerstvo putničkog katamarana

U četvrtak, 6. ožujka, u 20 sati, u HDD galeriji, otvara se izložba Anatomija projekta Millenium Diamond: Dizajn i inženjerstvo putničkog katamarana. Izložba ostaje otvorena do 20. ožujka.
vrijeme: 06.03.2014.
mjesto: Hvar, Croatia
url: http://www.designagenda.me/
Izložba je dio serije Carte blanche, u kojoj se predstavljaju autori nagrađeni nekima od glavnih nagrada na Izložbi hrvatskog dizajna 1112 Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 1112, koja se održala u rujnu i listopadu 2012. godine, odnio je projektantski tim Sektora za projektiranje i razvoj plovnih objekata Brodarskog instituta na čelu s dizajnericom Ivanom Peko i inženjerom brodogradnje Mislavom Bezovnikom.

Petnaesteročlani tim nagrađen je za projekt putničkog katamarana koji pod imenom Millenium Diamond već dvije godine plovi londonskom Temzom, a ocjenjivački sud presudnom je u svojoj odluci označio činjenicu da je realiziran u izrazito kompetitivnom međunarodnom okruženju, u sinergiji između dizajnera i eksperata u različitim referentnim područjima koji su morali odgovoriti na vrlo složene zahtjeve, da je unutar specifične tipologije plovila ostvario prepoznatljiv identitet, te da je u potpunosti projektiran i proizveden u Hrvatskoj za inozemno tržište. Ovo strukovno priznanje tako se moglo iščitati i kao gesta podrške jednoj konkurentnoj i ekonomski održivoj inicijativi, posebno u kontekstu krize brodogradnje i industrije općenito.

 
Izložba je stoga i koncipirana kako bi u galerijskom okruženju istaknula i dodatno rasvijetlila sve navedene kvalitete projekta kroz nekoliko razina prezentacije, ne samo finalnog proizvoda, nego i cjelokupnog procesa kroz koji je nastajao, parametara unutar kojih je osmišljavan i specifičnih inovativnih rješenja za pojedine njegove segmente i sustave. Namjera joj je pokazati kako funkcionira dinamika multidisciplinarne suradnje na složenim projektima poput ovoga i koja je uloga dizajnera u njima, ali i na kakve je sve projektne zahtjeve i ograničenja tim morao odgovoriti te s kojim se rizicima suočavao. Kroz niz video-projekcija, nacrta, shema, tekstova, projektne dokumentacije i detaljan središnji timeline prikazana je slojevita anatomija projekta - od općenitog koncepta do detalja u konstrukciji, dizajnu interijera i eksterijera, brodskim sustavima i opremi.
 
Iz obrazloženja Velike nagrade HDD-a na Izložbi hrvatskog dizajna 1112: 'Žiri smatra kako projekt svojom kompleksnošću, kao i činjenicom da je projektiran i realiziran u vrlo kompetitivnom međunarodnom okruženju, zavređuje najviše strukovno priznanje u okviru bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, odnosno Veliku nagradu HDD-a. Projekt predstavlja vrijedan primjer tijesne suradnje između dizajnera i eksperata u različitim poljima, pri čemu je uloga dizajnera bila ključna u koordinaciji složenih zahtjeva, a unatoč tehničkim ograničenjima i zadatostima koje ova specifična tipologija podrazumijeva, rezultirao je formiranjem prepoznatljivog identiteta plovila. Ovo ostvarenje, koje je u cijelosti projektirano i proizvedeno u Hrvatskoj za internacionalno tržište, također je i poruka o važnosti i isplativosti ulaganja u dizajn te o uspjehu koji je rezultat sinergije između dizajna, industrije i biznisa.'
 
Članovi tima:
Mislav Bezovnik, dipl. ing. brodogradnje, glavni projektant; Mislav Brlić, dipl. ing. brodogradnje, voditelj projekta; Davor Deželjin, dipl. ing. brodogradnje, brodska oprema; Aldo Draguzet, dipl. ing. elektrotehnike, elektoenergetika; Petra Kitarović, dipl. ing. strojarstva, klimatizacija; Dino Lončarić, dipl. ing. brodogradnje, brodska oprema; Toni Lučić, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi; Mladena Maračić, dipl. ing. brodogradnje, nadzor izrade brodskog interijera; Pero Miloš, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi; Ivana Peko, mr. sc., diplomirani dizajner, dizajn interijera, eksterijera i vanjskog izgleda broda; Dušan Račevski, dipl. ing. metalurgije, tehnologija gradnje; Marin Reljić, dipl. ing. brodogradnje, brodska konstrukcija; Ivan Rutnik, dipl. ing. elektrotehnike, elektoenergetika; Dinko Salopek, dipl. ing. brodogradnje, nadzor gradnje broda; Dragan Šeneta, dipl. ing. strojarstva, brodski sustavi