Preskočite na glavni sadržaj

Radionica 'Hard-ware lab' Gorana Mahovlića

U sklopu svjetskog događanja Dan slobodnog hardvera (Hardware Freedom Day), 15. i 16. ožujka, od 14 do 20 sati, u Klubu SC, održava se radionica 'Hard-ware lab', voditelja Gorana Mahovlića. Prijave se primaju do 12. ožujka.
vrijeme: 15.03.2014.
prijava: 12.03.2014
mjesto: Zagreb; Klub SC, Savska 25
url: http://radiona.org
Prijaviti se možete na e mail radiona.org@gmail.com. do 12. ožujka točno u ponoć. Svakako napišite nekoliko rečenica o sebi te navedite razloge prijave. Maksimalan broj polaznika je 14.

Ciljana publika su učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija. Kotizacija je za članove Radione, nezaposlene, učenike, srednjoškolce, studente te umirovljenike 50, a za zaposlene 80 kuna.

Na radionicu će polaznici moći donijeti svoje uređaje koje žele hakirati (dječje igračke (pogotovo ako rade na daljinski), radio prijemnike, GPS prijamnike, LCD monitore iz odbačenih uređaja, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, mikrokontrolere, kamere, igrače konzole, dijelove računala, uređaje koji na sebi imaju senzore – mjerenje temperature tlaka, alkohola, visine…), od njih stvoriti nove i još luđe kreativne naprave te, ukoliko žele, povezati ih uz pomoć senzora, Arduino mikrokontrolera, Raspberry Pi mini računala i sl.


Radionica je zamišljena kao otvoreni laboratorij elektronike kojim Radiona sudjeluje po prvi puta u događanju Hardware Freedom Day, što je ujedno i prvi puta da se ovaj događaj obilježava u Hrvatskoj.

Polaznicima će biti na raspolaganju korištenje sljedeće opreme: multimetar, osciloskop, logički analizator, PICKIT3, USBASP, USBISP, Arduino (kao I2C , UART, LCD sniffer), Raspberry Pi, GQ-4X Willem programator…

Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera.

Odnedavno je član Udruge za razvoj 'uradi-sam' kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici, angažiran i kao tehnički voditelj grupe za restauriranje i elektronički makeover Dr. Böhm Professional 2000 orgulja. Jedan je od pokretača portala Lemilica.com za koji i sam piše.

Hardware Freedom Day svjetski je raširena pojava proslave otvorenog hardvera (Open Hardware) svakog 15. ožujka. Proslava slobodnog hardvera pokrenuta je u 2012. godini od strane Fondacije Digitalna sloboda (Digital Freedom Foundation), također pokretačice proslave Dana slobodnog softvera (Software Freedom Day).

Proslava toga dana služi kao platforma za povećavanje osviještenosti o važnosti slobodnog hardvera u zajednicama koje se bave elektronskim medijima te u prostorima novih praksi koji kombiniraju tehnologiju, znanost i umjetnost domaćoj i inozemnoj javnosti poznatim pod nazivima: hackerspace, makerspace, media lab i fab lab, s ciljem osnaživanja veće participacije u aktivnosti lokalnih inicijativa i zajednica koje se bave otvorenim hardverom.

Nakon potvrde od voditelja o osiguranom mjestu na radionici, plaćanje iste obavljate na sljedeći način:
- općom uplatnicom ili e-bankarstvom
- pod platitelj upišite svoje podatke (ime, prezime i adresu)
- pod primatelj upišite Udruga za razvoj ‘uradi sam’ kulture – Radiona, Kozjačka 41, 10 090 Zagreb, na račun: IBAN: HR2123600001102369684
opis plaćanja: uvijek navedite naziv radionice (Radionica ‘Hard-ware lab’)
– kopiju uplatnice donosite prvi dan radionice i predajete voditelju radionice.