Preskočite na glavni sadržaj

Igor Ilić: Generacija Y/ Oni ostaju

Igor Ilić: Generacija Y/ Oni ostaju
U nedjelju, 2. ožujka, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija Igora Ilića 'Generacija Y/ Oni ostaju'. Izložba traje do 23. ožujka.
vrijeme: 02.03.2014.
mjesto: Samobor; Foto galerija Lang, Langova 15
url: http://fotogalerija-lang.com
Generacija Y predstavlja naziv za demografski grubo označenu skupinu ljudi rođenih između 1980. i 2000. godine, koja je često spominjana kao sljedeća 'značajna generacija', a preferiraju se nazivati 'milenijskom generacijom'. Opisuju ih kao lijene, razmažene, materijalistički orijentirane i besposlene. Oni su refleksija generacija prije njih, no imaju li pravo biti cinični prema sustavu i navedenoj karakterizaciji?
Iako puni samopouzdanja i odgojeni kao 'oni koji mogu postići sve' pate od 'inflacije ambicija,' a njihove povećane želje prate sve nerealnija očekivanja. Niz oblika ponašanja najčešće vrijede za razvijeni postindustrijski informatički kapitalizam zapadnoeuropskog i sjevernoameričkog tipa, dok otvorenim ostaje pitanje koliki je utjecaj prisutan u istočnoeuropskim i nezapadnim društvima. Portretirani subjekti preuzimaju fiktivnu ulogu žrtava takve tranzicije.

Uzvišena drama dio je naizgled banalne scene-mladića i djevojaka na privatnoj zabavi. Prikazujući banalno kao uzvišeno, te aludirajući na sakralne teme i religiozno patetični zanos prenesen u suvremeni prizor prema predlošcima djela iz povijesti umjetnosti, naglašava se sveprisutnost melankolije, apatije i nemoći.

Kao nusprodukt rada na Generaciji Y, u kontekstu konstrukcije prizora, nastaje refotografska serija pod nazivom Oni ostaju. Lica onih koji svojim sadržajem ne prizivaju memoriju nikoga ostaju samo kao slike i time su na neki način oslobođena značenja. Subjekti sada i zauvijek ostaju ono što su sami svojevremeno odabrali predstavljati drugima. Konstrukcionim metodama nekog drugog vremena oni ostaju uzvišeni,čvrsti i dostojanstveni, odupirući se kemijskom propadanju, ali i bilo kakvoj refotografskoj intervenciji. Igor Ilić

Igor Ilić rođen je u Zagrebu 1988. godine. Nakon završenog preddiplomskog studija filmskog i tv snimanja upisuje diplomski studij fotografije koji trenutno pohađa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prvom samostalnom izložbom 'Otvoreno' predstavio se 2013. u sklopu ciklusa First shot u Kuli Lotrščak, Galerija Klovićevi dvori i Galeriji Waldinger u Osijeku. Iste godine izlaže seriju 'Igrališta' na skupnoj izložbi Nova imena u Galeriji ULUPUH i 'Generaciju Y' u Galeriji SC. Osim fotografijom bavi se snimanjem i glazbom.
Kustos izložbe: Dubravka Gasparini