Preskočite na glavni sadržaj

Dvije besplatne predstave u Hrvatskom domu Vukovar

Hrvatski dom Vukovar poziva publiku na dvije zabavne predstave – u četvrtak, 20. veljače, bit će izvedena Brešanova 'Svečana večera u pogrebnom poduzeću' retkovačkog kazališta 'Mika Živković', a u petak, 21. veljače 'Generalni pokušaj' Katje Petrović, rad domaćih vukovarskih snaga. Obje predstave počinju u 20 sati i na obje je ulaz besplatan!
vrijeme: 20.02.2014. 20 h
mjesto: Vukovar; Hrvatski dom Vukovar, J. J. Strossmayera 20
url: http://www.hrvatskidomvukovar.hr/
 
'Svečana večera u pogrebnom poduzeću'

Ova groteskna tragedija nastala je krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme kada je bivša zajednička država već krenula putem svog propadanja. U doba nastanka drame bilo je zabranjeno razmišljati o mogućnosti njezina raspada te je čak i aluzija na tu mogućnost smatrana hrabrim korakom. Brešanova 'Svečana večera' tek je načelno određena vremenom zbivanja. Metafora raspada velikog političkog sustava je tek prva razina mogućeg scenskog čitanja ove groteskne tragedije dok mnogo važniji i zanimljiviji sloj „čitanja“ Svečane večere u pogrebnom poduzeću govori o ljudima tog podneblja koji se u dvadeset godina nisu mnogo promijenili, niti će se mnogo mijenjati u vremenima koja dolaze. Njihov susret s varljivim okolnostima svjetskog tržišta kapitala te groteskan i tragičan ishod tog susreta ovu dramu čini zanimljivom današnjem gledatelju.
 
'Generalni pokušaj'

Kroz život jednog multikulturalnoga i multinacionalnoga grada može se predstaviti život kako cijele Hrvatske, tako i svijeta. Da se ne lažemo, taj je grad uvijek Vukovar…i koliko god bio patnik ili heroj, jadan i porušen, vi ćete malo više podići nos kada vas pitaju odakle ste, e pa- i mi ćemo! Kako ne bi plakali, odlučili smo se smijati, vama, nama, svima…popiti pokoju i zapjevati. Odlučili smo napraviti još jednu od onih predstava o tome kako nastaje predstava, poigrati se stereotipima. Odlučili jesmo, ali koliko nam je uspjelo, morat ćete provjeriti sami 21. veljače u 20h u Hrvatskom domu Vukovar. Glumci su sve poznata vam lica- frontman mnogih vukovarskih bendova (Alt f4, Das Rejdž, Charlie Brown) Siniša Mitrović – Pišo, još jedan frontman, ali Čmarnih ugruščića Davor Babić – Bucek, pijanistkinja, pjevačica i folklorna plesačica Ana Bučko, dramska pedagoginja i plesačica Bojana Varnju, raper Stefan Babić – Karizmatik, vaša najdraža zubarka Robertina Tekmetarović – Tinka, folklorni plesać i recitator Milan Dabić – Milanče i amaterska glumica i recitatorica koja je ujedno i jedna od onih nadobudnih likova koji i napišu predstavu i režiraju je i glume u njoj Katja Petrović.