Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za izlaganje na NUS-u 2014.

NUS, međunarodni festival suvremene umjetnosti, poziva sve zainteresirane da se do 15. ožujka prijave za sudjelovanje. Ovogodišnja tema festivala je O za Osmijeh.
prijava: 15.03.2014
url: http://neafirmiranaumjetnickascena.blogspot.com
NUS grupnom izložbom i popratnim programom prezentira široj splitskoj publici radove suvremenih umjetnika imajući za cilj njihovu afirmaciju ali i promociju suvremene konceptualne umjetnosti općenito.  

Tema: O za Osmijeh
Posljednjih godina svjedočimo sve težem životu običnog čovjeka i radnika. Potrošačka košarica se smanjuje, nesigurnost pojedinca raste. Kratkotrajni, pojedinačni, radnički, studentski i/ili umjetnički protesti nastali kao rezultat posvemašnje frustracije, po svemu sudeći nisu adekvatno i kvalitetno rješenje socijalnih problema.

Nove ideje, potencijalno novo društvo, treba dobro promisliti. Osnovni alat politike i kapitala za očuvanje postojećeg stanja su represija i različiti oblici agresije. Postavlja se pitanje koji kontra pristup koristiti, kojim ih oružjem pobijediti.

Čini se da su se konstrukcije državnih aparata davno odmaknule od čovjeka. Od pojedinca. Od onog zbog koga i za koga su prvotno bile oformljene. Već i sama riječ ‘aparat’ sugerira nešto hladno i bešćutno. U njoj nema nikakvih naznaka harmonije, međusobnog pomaganja i razumijevanja, uzajamnog poštovanja, suradnje ili zajedništva, a upravo su to pojmovi koji su ključni za život dostojanstvenog čovjeka.

Ako ćemo u ovom promišljanju ići i korak dalje, zapitajmo se koliko dostojanstven život u ovom trenutku i sami živimo. Koliko je razvijena naša empatija? Kada smo posljednji put nekog istinski saslušali? Kada smo posljednji put pomogli neznancu? Jesmo li uopće? (A izlika svakako ne mogu biti naši privatni ili egzistencijalni problemi.)

Kada smo zadnji put osjetili radost, kada smo posljednji put osjetili pravu sreću koja je ispunila čitavo naše biće? Davno je netko pametan rekao da je sreća u pomaganju drugom, da zahvalnost treba osjećati onaj koji daje, a ne onaj koji prima. Kako kažu, pozitivna energija na sebe privlači pozitivnu energiju. Solidarnost uvećava ukupnu količinu sreće zajednice.

Prebacimo li dio krivnje i na nas same, koji smo kroz dugi niz godina i sami izmijenjeni nametnutim nam normama i pravilima, možemo slobodno reći da radeći na sebi, izgrađujući se kao osoba, zapravo indirektno radimo i na samom društvu, te da ćemo mijenjajući sebe postepeno postići promjenu prema boljem društvu i ispraviti ono čemu smo i sami na neki način kumovali.

Po svemu sudeći, čovječni odnosi su možda naša i najveća snaga. To je ono što mi, kao pojedinci, kao ljudi, pouzdano imamo ili možemo imati, a protiv čega se ‘aparati’ teško mogu boriti.

Stoga, naš prijedlog je: Izborimo se ljubavlju i solidarnošću. Pobijedimo osmijehom!

Mjesto i vrijeme: Multimedijalni kulturni centar (MKC) Split, travanj 2014.

Rok za prijavu: 15. ožujka 2014.

Uvjeti prijave:
- natječaj je otvoren za sve osobe do 35 godina starosti;
- svaka osoba može prijaviti maksimalno 3 rada;
- prijaviti se mogu radovi u svim tehnikama uključujući i izvedbene umjetnosti;
- popunjena prijavnica (s fotografijom rada u digitalnom obliku) mora biti poslana na e-mail adresu neafirmiranaumjetnickascena@gmail.com ili dostavljena na adresu Put sv. Ižidora 71/c, 21000 Split najkasnije do 15. ožujka 2014. s naznakom ‘NUS – natječaj 2014.’;
- radove će selektirati umjetnički savjet NUS-a na temelju kvalitete, originalnosti i usklađenosti rada s temom;
- umjetnici su u potpunosti odgovorni za trošak i transport vlastitih radova.

O rezultatima selekcije kandidati će biti obaviješteni putem e-maila 20. ožujka 2014