Preskočite na glavni sadržaj

Zoran Pavelić u Galeriji AŽ

Zoran Pavelić u Galeriji AŽ
U Galeriji AŽ, u petak, 14. veljače, u 19 sati, otvara se izložba Zorana Pavelića 'Goodbye Artists / Poluplakat Za Petikat'. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače.
vrijeme: 14.02.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija AŽ, Atelieri Žitnjak, Žitnjak 53
url: http://www.a-z.hr
Središnji rad izložbe, zidna instalacija Goodbye Artists / Poluplakat za Petikat - serija je intervencija na probnim otiscima preostalim nakon štampanja kompleta razglednica s motivima Josepha Beuysa (u zajedničkom izdanju umjetničke radionice Petikat i izdavačke kuće DAF) koje su tiskane povodom izdanja knjige Dossier Beuys 2003. Probne otiske, autoru je poklonio Boris Greiner 2009.

U videu Kunst Dunst iz 2009, autor koristi ready made objekt - mašinu za tijesto sa dva drvena valjka na koja intervenira natpisom Kunst Dunst,

'…Radi se o probnim otiscima ili tzv. makulaturama preostalim nakon štampanja kompleta razglednica s motivima Josepha Beuysa (u zajedničkom izdanju umjetničke radionice Petikat i izdavačke kuće DAF) koji je pratio izdanje knjige Dossier Beuys. Makulature sam pokupio u tiskari s neodređenom idejom o mogućem naknadnom korištenju. Upoznao sam se u međuvremenu s Pavelićevom autorskom djelatnošću koju, između ostalog, karakterizira i pasionirani interes spram pojedinih umjetnika, njihovih radova pa čak i neiskorištenih dijelova pojedinih radova koje on potom nekakvom intervencijom pretvara u svoj rad.

Pri tom ne vodi računa jesu li u pitanju brazde kapitalne u povijesti umjetnosti ili tek periferne ogrebotine, jer ga temeljno zanima mogućnost autorskog čitanja kojim proizvodi svoju intertpretaciju nastojeći još više ispružiti već postojeću crtu. Pa s obzirom da sakupljač Pavelić, za razliku od ostalih kolekcionara, pedantno, predano i odgovorno sakuplja upravo otpatke, odbačenosti, predmete koji su poslužili nekoj umjetničkoj svrsi ili su to možda mogli a nisu ili su jednostavno negdje usput zaboravljeni, odlučio sam mu staviti na raspolaganje spomenute makulature, pretpostavljajući kako će on to moći iskoristiti.' Boris Greiner / iz predgovora