Preskočite na glavni sadržaj

Igor Zabel / Contemporary Art Theory

U četvrtak, 30. siječnja, u 20 sati, u Galeriji Nova, održava se predstavljanje knjige Igora Zabela 'Contemporary Art Theory', uz sudjelovanje Leonide Kovač i Igora Španjola (urednika knjige).
vrijeme: 30.01.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; Galerija Nova, Teslina 7
url: http://www.whw.hr
Ova knjiga donosi prvi opsežan izbor tekstova slovenskog kustosa Igora Zabela napisanih na engleskom jeziku i u prvi plan stavlja izuzetnost autorova analitičnog i emfatičnog mišljenja i pisanja o modernoj i suvremenoj umjetnosti, od socrealističke i konceptualne do postmoderne i kontekstualne umjetnosti, osobito u Sloveniji i Istočnoj Evropi.

Stavivši naglasak na složenost odnosa između Istoka i Zapada unutar sustava internacionalne umjetnosti, publikacija ističe autorovu kritičku refleksiju o statusu umjetnosti i njezine povezanosti s dubinskim promjenama kroz koje je društvo prolazilo nakon pada Berlinskog zida. Slijedi se tu i trag koji vodi od suvremene kulture do avangardnih praksi i daje uvid u Zabelove kustoske strategije. Strukturirana kao portret umjetničke scene Slovenije i Istočne Evrope u nekoliko posljednjih desetljeća, ova knjiga bavi se i pitanjem identiteta tako što sučeljava specifičan geopolitički kontekst s pojavom globalnih paradigmi te može poslužiti i kao metodološki model za proučavanje istočnoevropskih umjetničkih praksi.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja: East, West and Between (dijalog i percepcija Drugog u kontekstu kompleksnih veza ustanovljenih nakon pada Berlinskog  zida 1989.), Strategies and Spaces of Art (strategije reprezentacije i teorije izlaganja, uloga kustosa i novo razumijevanje bijele kocke), Ad Personam (o pojedinim umjetnicima i tematskim pojavama) te Extras (izbor kolumni o temama iz umjetnosti i kulture).

Kustos Igor Zabel (1958. - 2005.) radio je od 1985. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani gdje je priredio brojne antologijske izložbe slovenske umjetnosti, kako one pojedinih umjetnika tako i tematske (često surađujući s drugim kustosima): Aspects of the Minimal. Minimal Art in Slovenia 1968–1980, 1990; OHO–A Retrospective, 1994; Inexplicable Presence. The Curator’s Place of Work, 1997; Tank! Slovene Historical Avant-Garde, 1998; 2000+ Arteast Collection, 2000; 2004; Seven Sins: Ljubljana – Moscow, 2004; izložbena trilogija Slovene Art 1975–2005, 2003–05.Njegov kustoski rad izvan Slovenije čine brojne izložbe među kojima su Individual Systems na 50. Venecijanskom bijenalu 2003. te 33. Zagrebački salon 1998. Napisao je dvije knjige eseja o suvremenoj umjetnosti te brojne eseje i članke koji su objavljeni u slovenskim i međunarodnim antologijama, zbornicima, katalozima i časopisima. Pisao je i kratke priče te preveo na slovenski sa slovenskog jezika brojne knjige i tekstove iz područja književnosti i humanističkih znanosti.
 
Leonida Kovač je teoretičarka, kustosica i izvanredna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegije Povijest umjetnosti, Umjetnost na prijelomu stoljeća i Suvremene teorije. Koncipirala je i realizirala četrdesetak izložbi, te bila povjerenica i kustosica hrvatskog nastupa na Međunarodnom bijenalu suvremene umjetnosti u São Paulu (2002.) i na Venecijanskom bijenalu (2003.). Članica je Međunarodne udruge kritičara umjetnosti AICA. Autorica je niza knjiga i tekstova.

Igor Španjol od 1999. radi kao kustos u Modernoj galeriji u Ljubljani. Važniji projekti i suradnje: izložbena trilogija Slovenska umjetnost 1975–2005 u Modernoj galeriji (sa Igorom Zabelom, 2003-2005), serija izložbi u Maloj galeriji posvećenih pojedinim umjetnicima (2007-2009.) te retrospektive Marka Peljhana (2010) i Marka Pogačnika (2012).

Predstavljanje organizira Društvo Igor Zabel za kulturu i teoriju (Ljubljana) koje je izdavač knjige.