Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik: predstavljanje serije Umjetničke knjige ARL

U dubrovačkoj Art radionici Lazareti će se u subotu, 25. siječnja, održati promocija tri izdanja iz serije Umjetničke knjige Art radionice Lazareti.
vrijeme: 25.01.2014. 19 h
mjesto: Dubrovnik; Art radionica Lazareti, Frana Supila 8
url: http://www.arl.hr/

Bit će predstavljene knjige Ivane Dražić Selmani 'Na Dančama', Slavena Tolja 'Citius. Altius. Fortius.' i Ivone Vlašić 'Horizonti', a na promociji će sudjelovati autori i urednici izdanja Umjetničke knjige.

Knjige su producirane tijekom 2013. godine, a radi se o prvoj seriji Umjetničkih knjiga u izdanju ARL. Umjetničke knjige ili knjige umjetnika su pojedinačna umjetnička djela konkretizirana u formi knjige kao medija i objekta. Izadaju ih često sami umjetnici u jednom primjerku ili malim nakladama, nerijetko su primjerci potpisani i označeni rednim brojem.

„Definicija knjige umjetnika je arbitrarna i mnogo je načina na koje ih umjetnici oblikuju. Ono što knjigu umjetnika čini drugačijim medijem od ostalih umjetničkih ostvarenja jest činjenica da je se može uzeti u ruku, čitati, listati, gledati, opipati te ona na taj način ostvaruje blisku vezu s publikom. Umjetnicima je to prostor kojeg mogu ispuniti te na taj način prenijeti svoje ideje, stavove, intimna razmišljanja ili aktivistički progovoriti o temama koje ih zanimaju. Knjiga umjetnika pojavljuje se zajedno s avangardnim pokretima početkom 20. stoljeća, a u Hrvatskoj pojavom konceptualne umjetnosti šezdesetih godina. Iako pod pojmom knjige umjetnika podrazumijevamo i knjige poezije J. P. Kamova iz 1907. te zbirke konkretne poezije (Josip Stošić, Đerdan), procvat tog medija dogodio se s pojavom grupe Gorgona i konceptualnih umjetnika kao što su Grupa šestorice autora, Goran Trbuljak i Sanja Iveković. „  / Jelena Markota i Tina Rajić, Definiranje pojma knjige umjetnika, Zarez br.  356, 12.4.2013./               

Umjetničke knjige svo troje autora na neki se način bave Dubrovnikom nekad, danas i u budućnosti. Knjiga Ivane Dražić 'Na Dančama' mali je spomenar dančanju i donosi nam pretisak minucioznih crteža ugljenom u stvarnoj veličini; foto-kolaži Ivone Vlašić ručno je i direktno analogno „rezanje i uklapanje“ fotografija  iz privatnih foto-albuma u Grad danas; snimljenih potom digitalno na obrnutim pozadinama. Na što ukazuju obrnute pozadine? Izokrenut sustav vrijednosti ili supostojanje svih prošlih, sadašnjih i budućih, osobnih i kolektivnih slojeva u memoriji Grada? Knjiga Slavena Tolja svojevrsni je vodič također kroz memoriju i to kroz memoriju „pod krinkom golfa“.  

Tisak knjiga omogućen je potporom Grada Dubrovnika i Ministarstva kultre RH.