Preskočite na glavni sadržaj

Tri nove filmske knjige

U Rijeci i Zagrebu ovog će tjedna biti predstavljene tri nove filmske knjige: 'Kinematografija u NDH' Daniela Rafaelića, 'Drugi na filmu – Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo' Etami Borjan te 'Kratki rezovi' Dejana Durića.
vrijeme: 22.01.2014.
mjesto: Bratislava, Slovakia
url: http://www.muo.hr/

'Kratki rezovi' izbor su iz filmskih kritika Dejana Durića koje je proteklih godina objavljivao na portalu Filmovi.hr, a za koje je dobio Nagradu Vladimir Vuković Hrvatskoga društva filmskih kritičara za najboljeg kritičara u 2011. godini. Promocija se održala 22. siječnja u atriju Art-kina Croatia u Rijeci.

Knjiga sadrži osamdesetak filmskih kritika podijeljenih u osam tematskih cjelina: „Nekoliko filmskih biografija”, „Pogled u prošlost”, „Pogled u budućnost”, „Žudnja u kostimu”, „U okrilju zabave”, „Zatvoreni svjetovi”, „Mozaik suvremenog života”, „Preosmišljavanja”. Dejan Durić doktorirao je povijest i teoriju književnosti pri Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a zaposlen je kao docent pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci. Izdavač Kratkih rezova je Udruga parNas, a izdavanje je sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U četvrtak, 23. siječnja, u 18 sati, u zagrebačkom kinu 'Europa' očekuje nas promocija knjige 'Kinematografija u NDH' filmologa, filmskog kritičara i povjesničara filma Daniela Rafaelića, kojom iscrpno pokriva razdoblje hrvatske kinematografske povijesti koje je do sada bilo relativno slabo obrađeno. O knjizi će, uz autora, govoriti povjesničari Mario Jareb i Ivica Šute, književnica Milana Vuković Runjić te urednik knjige Nenad Rizvanović.

'Kinematografija u NDH' detaljno analizira praktički sve filmove i filmske žurnale proizvedene od 1941. do 1945. te donosi sintezu nekoliko tisuća pronađenih i obrađenih arhivskih dokumenata iz Zagreba, Beograda, Berlina i Rima – mnogi od njih potpuno su nepoznati te će po prvi puta biti javno objavljeni. Uz to, u knjizi su se našli i intervjui s nekima od najvažnijih živućih aktera hrvatskog filma tog vremena.

Nakon promocije, u 19 sati, u kino dvorani slijedi eksluzivna projekcija filma 'Ljudi u oluji' Fritza Petera Bucha iz 1941. godine čiju ekipu predvodi Olga Tschechowa, zvijezda kinematografije Trećeg Reicha. Ovo je bio jedan od najvećih kinohitova toga vremena, ali je nakon rata bio zabranjen za javno prikazivanje – tako da je sutrašnja projekcija prvi put da ga se u Zagrebu i Hrvatskoj može vidjeti nakon više od 70 godina. Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni kina 'Europa'.

Treći naslov koji nas očekuje je 'Drugi na filmu – Etnografski film i autohtono filmsko stvaralaštvo' filmologinje Etami Borjan, inače više asistentice pri Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu na kojem uglavnom drži kolegije iz dokumentarnog i talijanskog filma.

Ova knjiga bavi se reprezentacijom Drugih, jednom od klasičnih tema u području etnografskog filma, odnosno, vizualne antropologije, a ono što joj je poseban cilj je pokušati dati klasifikaciju filmskih djela koja imaju etnografsku vrijednost te propitati žanrovske i rodovske granice u kontekstu stvaranja etnografskih/antropoloških audiovizualnih djela. U knjizi se, uz kanonske etnografske filmove, ukazuje i na primjere tzv. Četvrtog filma – audiovizualnog stvaralaštva koje nastaje u autohtonim zajednicama diljem svijeta onkraj globalnih kinematografskih struja.

Promocija se održava u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu u petak, 24. siječnja, u 19 sati, uz autoricu sudjeluju urednica knjige Diana Nenadić, filmolog Nikica Gilić i etnologija Sanja Potkonjak. Izdavač je Hrvatski filmski savez, a potpomognuto je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izvor: HAVC