Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i projekcija filma u Galeriji događanja

Otvorenje izložbe i projekcija filma 'Bla' Martine Meštrović održat će se u petak, 24. siječnja, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji događanja. Izložba se može pogledati do 14. veljače 2014.
vrijeme: 24.01.2014.
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Peščenica, Galerija događanja, Ivanićgradska 41a
url: http://www.kcp.hr

Animirani film 'Bla' Martine Meštrović dobitnik je velike nagrade Surogat na 22. danima hrvatskog filma te nagrade publike na Tabor Film Festivalu 2013. g.

Film 'Bla' svjež je i duhovit uradak sa svim karakteristikama slavne Zagrebačke škole crtanog filma, referiran na minimalizam i redukciju izraza u vidu grafičkog pojednostavljenja crteža i izrazite plošnosti s naglašenom geometrizacijom likova.

No, ono što bitno razlikuje film Martine Meštrović od tadašnjih uspješnica jest njegova apsolutna aktualnost  koja se odnosi na suvremeno doba u potpunosti preopterećeno najrazličitijim informacijama kojima smo bombardirani od početka našeg školovanja. Do te mjere smo kontaminirani raznim podacima da naš organizam više nije u mogućnosti pravomjerno ih apsorbirati, a kamoli filtrirati i selektirati one relevantne za naš život. Film je, zapravo, britka i jasna kritika današnjeg obrazovnog sustava, tj. suvremenog društva u širem smislu, kojim vladaju mediji u bespoštednoj borbi za informacijama, što skandaloznijim, trivijalnijim i stupidnijim. Autorica filma pita se kakva je mogućnost osobnog razvoja pojedinca u takvom društvu i postoji li uopće sloboda izbora kao i pravo na znanje u njemu?

Opširnije...