Preskočite na glavni sadržaj

Povratak 'Aide' u HNK Ivana pl. Zajca

U riječki HNK Ivana pl. Zajca, s novim solističkim imenima, od kojih neka svjetskog renomea, a koje riječka publika nije imala prilike slušati, ponovno stiže Verdijeva 'Aida'. Pet ovosezonskih izvedbi ove iznimno popularne opere na programu su 16., 17., 18., 20. i 21. siječnja, u 19,30 sati.
vrijeme: 16.01.2014. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://en.wikipedia.org/wiki/F%C3%AAte_de_la_Musique

Riječka operna prvakinja Kristina Kolar svojom je interpretacijom Aide naišla na jednoglasne pohvale kritike i publike, a u siječanjskim izvedbama ulogu će s njom, po prvi put na riječkoj sceni, dijeliti pjevačica osebujna glasa Adela Golac Rilović. Solističke promjene su i u ulozi Amneris koju ćeu alternaciji  pjevati Dubravka Šeparović Mušović, operna pjevačica s brojnim međunarodnim uspjesima te Sofia Ameli Gojić, iza koje je već široki raspon naslovnih i glavnih opernih i operetnih uloga. U ulozi Radamesa , također prvi put u Rijeci, nastupit će glasoviti slovenski tenor, prvak SNG Opere i baleta Ljubljana Branko Robinšak. U ostalim su ulogama Ivica Čikeš, Vitomir Marof, Sergej Kiselev u alternaciji s Davorom Lešićem i Anamarija Knego. Izvedbama predstave, u režiji Balazsa Kovalika, ravnat će maestro Igor Vlajnić. Uz zbor i orkestar Opere, u predstavi sudjeluju i članovi ansambla Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Predstava je nastala u koprodukciji HNK u Zagebu i HNK Ivana pl. Zajca.

„Aida“ je zasigurno najpopularnija opera najpopularnijeg skladatelja devetnaestog  stoljeća. Ovaj naslov gotovo je sinonim za operu i opernu spektakularnost.

Ono što 'Aidu' posebno određuje jest naglašena glazbena spektakularnost kojoj svojevrsni kontrapunkt čine iznimno psihološki profilirani likovi i cizelirane dramske situacije.

Zanimljivo je kako je Verdi pomno istraživao staroegipatsku glazbu, nastojao je učiniti svojevrsnu imitaciju staroegipatskog tona, odnosno rekonstruirati ga suvremenim glazbalima u određenim dijelovima opere. Sam scenarij napisao je poznati egiptolog, a pojedine prizore u libretu sam je Verdi smišljao i nadopisivao kako bi priča, situacije i sama drama bile što uvjerljivije. Ostalo je iluzija. Opera to u svojoj biti i jest. A „Aida“ je jedna od najljepših. HNK Ivana pl. Zajca