Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada Hrvatske sekcije AICA dodijeljena Marku Golubu

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA za 2012. godinu je likovni kritičar i kustos Marko Golub.
url: http://www.aica-int.org
O nagradi je odlučeno na Godišnjoj skupštini održanoj 12. prosinca 2013. u Dvorani Gorgona, MSU Zagreb, a ona uključuje objavu knjige nagrađenog kolege u 2015. godini, što je obaveza koju preuzima HS AICA organizacijski, a lauerat autorski.

Hrvatska sekcija AICA nevladina je organizacija u sastavu Međunarodnog udruženja kritičara likovnih umjetnosti – AICA Asssociation internationale des critiques d'art, sa sjedištem u Parizu. Puni naziv je Hrvatska sekcija međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA, a skraćeni Hrvatska sekcija AICA.

HS AICA trenutno ima 87 članova. Članstvo u Udruzi čine profesionalni i povremeni likovni kritičari, što uključuje i arhitekturu i dizajn, najugledniji kustosi hrvatskih muzeja i galerija te sveučilišni profesori i povjesničari umjetnosti.

 Ciljevi razvoja i programska koncepcija: razvoj umjetničke kritike kao discipline i doprinos njezinoj metodologiji, štiti etičke i profesionalne interese svojih članova i unapređuje njihova prava, učvršćuje veze među članstvom putem međunarodnih skupova, razmjenjuje informacije s područja likovnih umjetnosti, odnosno teorije i kritike na međunarodnoj razini, doprinosi međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitih kultura

Marko Golub od 2000. do 2010. godine bio je likovni kritičar i urednik emisija Antena i Kulturni intervju na Radiju 101, likovne kritike objavljuje u emisiji Triptih Trećeg programa Hrvatskoga radija, gost-kritičar je u emisiji Kretanje točke na Prvom programu Hrvatskoga radija te od 2013. godine uređuje i vodi emisiju Trikultura posvećenu vizualnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatske televizije. Kritike i intervjue objavljuje na portalu dizajn.hr Hrvatskog dizajnerskog društva te u tiskanim medijima kao što su Zarez, Oris, Čovjek i prostor, Kontura, Život umjetnosti, Gordogan i Kvartal. Osim toga autor je mnogih predgovora, kustos.

Ako treba istaknuti koji je izniman doprinos Marka Goluba na polju vizualnih umjetnosti u 2012. godini to je njegov ulog –  započet još 2011. godine kad postaje voditelj i kustos HDD galerije i glavni urednik web stranice Društva – u promicanju i društvenoj vidljivosti kreativnog i produktivnog  potencijala dizajna. U 2012. godini Marko Golub bio je moderator, sudionik i autor tribina i konferencija kao što su Dizajn i socijalno poduzetništvo, Dizajn i poduzetništvo, Institucije i inicijative, Treba li nam dizajn u Muzeju suvremene umjetnosti?, a posebno ističemo da je bio urednik službene publikacije Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2012 te da je bio glavni urednik i autor predgovora te više priloga u reprezentativnom katalogu izložbe Pregled hrvatskog dizajna 1112.

U vrijeme kad se umjetnička kritika istiskuje iz medijskog prostora i kad se postavlja pitanje koja je uloga i treba li nam uopće kritičar, kome se obraća, na koji način danas može komunicirati, interpretirati i eventualno pokrenuti raspravu o umjetničkim ostvarenjima i pojavama, Marko Golub intelektualno i profesionalno razbija mnogu od tih sumnji: oslanjajući se na povijesno-umjetničke modele valorizacije i istovremeno ne zaboravljajući na važnost kritičara kao medijatora između umjetnosti i široke publike, on u gotovo petnaest godina djelovanja, pokazuje to njegov golemi kritičarski opus, subvertira krizu i dokazuje mogućnost kritike te na taj način jača i povjerenje u društvenu važnost umjetničkog stvaralaštva, vizualne i kulture uopće. Ako mogu biti osobna, Marka Goluba doživljavam ne samo kao našeg vodećeg likovnog kritičara nego i čovjeka koji voli umjetnost i umjetnike, inspirativnog i britkog sugovornika koji nesebično dijeli svoja razmišljanja i, uvijek nastojeći biti lojalan, srčano brani svoja uvjerenja. Ružica Šimunović