Preskočite na glavni sadržaj

Autorski projekt Lea Katunarića otvara novi Art centar u Japanu

'Konstruiranje Stroja Ponovnog Umiranja / Constructing a ReDeath Machine', autorski projekt Lea Katunarića, otvara novi japanski centar suvremene umjetnosti Hospitale Art Project, Tottori. Otvaranje je zakazano za 13. prosinca, u 19 sati po japanskom vremenu.
vrijeme: 13.12.2013. 19 h
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.hdpisaca.org/

Katunarićev rad intersekcija je suvremene medijske umjetnosti i teatra. Dvadeset tri performera i medijska umjetnika, a u Katunarićevoj režiji, stvaraju umjetne socijalne situacije u javnim prostorima gradova Tottori, Hiroshima te Nigerido budističkom svetištu.

Sve njihove akcije su video dokumentirane kako bi se kreirao materijal za kompleksnu video instalaciju, a koja će biti postavljena u Art centru na tri kata i u devet odvojenih izložbenih prostora.
 
"Iako se radi o projektu'izložbi suvremene umjetnosti, publika će iskusiti neobičnu teatarsku napetost hodajući između osam soba s video projekcijama, jer one zapravo potiču na kreiranje dramske priče. Svakome je omogućeno da priču prilagodi vlastitom shvaćanju i da je završi onako kako bi to učinio u privatnom životu" istaknuo je Katunarić u intervjuu za japanske tv vijesti.

Projekt preispituje različite načine na koje pokušavamo fiksirati vlastitu realnost i tako uvjeriti sebe da smo doista dio takve, istinske realnosti.
 
Katunarić dolazi iz područja opterećenog nedavnim nesretnim događajima (Rat u Hrvatskoj i BiH), a i svi njegovi važniji autorski projekti vezani su upravo za područja u kojima se svakodnevna realnost naglo mijenja zbog nesretnih okolnosti ili katastrofa ¨("Killing the artist" u Kolumbiji, "Mapa za izgubiti sebe" u Indiji, "Zabranjeni teatar" u BiH...). Njegov već sada treći, japanski projekt možda i izaziva toliku pažnju javnosti jer Japan postavlja u drugačiji kontekst od uobičajenog; jesmo li i mi postali zemlja čija je realnost između Hiroshime i Fukushime?
 
U performansu kojim će se otvoriti novi japanski Art centar, Katunarić upotrebljava poseban software kako bi zainteresiranima ponudio mogućnost ostavljanja "vječnog otiska" svojeg identiteta unutar umjetničkog djela.
 
Nakon otvaranja i performansa, izložba-video instalacija ostaje otvorena do 13. siječnja 2014.

U listopadu 2014. izložba će krenuti na mini japansku turneju, o čemu se dovršavaju pregovori u Tokiju i Hirošimi.
 
"Konstruiranje Stroja Ponovnog Umiranja / Constructing a ReDeath Machine“ ostvaren je u produkciji Art Centra Hospitale, a u suradnji sa Peace Museum Hiroshima, University of Tottori i Nigereido Budhist temple.

Tekst iz najave Hospitale art Centra (prevedeno sa japanskog na hrvatski)