Preskočite na glavni sadržaj

Izložba grafika 'Sjećanje' Nevenke Arbanas

U srijedu, 11. prosinca, u 19 sati, u Muzeju Turopolja u Velikoj Gorici, otvara se izložba grafika 'Sjećanje' Nevenke Arbanas. Izložba će ostati otvorena do veljače 2014. godine.
vrijeme: 11.12.2013. 19,00
mjesto: Ogulin, Croatia
url: http://ogfb.caffe.hr/
Grafičarka Nevenka Arbanas pokazuje nam svojim Sjećanjima u ove predblagdanske dane i ovu drugu, radosniju kolorističku grafičku galeriju. Prepoznatljivi motivi lišća, listova i listića kao i na prijašnjim radovima ove autorice još uvijek ritmizirano lepršaju prostorom, jednom apstraktni do simbola, drugi put gotovo realistični u otisnutom detalju na mekanoj podlozi.  Mnogi su listovi prikazani u jednom zanosnom slobodnom plesu, kao da ih je ovoga časa vjetar otkinuo s grana. Čarolija je u toj izmjeni motiva, u pretiscima slojeva na kvalitetnom papiru.

Grafike Nevenke Arbanas često su otisnute na biranom, ručno izrađenom papiru različitih debljina. Zato se ponekad u bijele podloge otiskuje figuralna tekstura, ponavljaju se slova i riječi, u istom kadru s enformelističkom teksturom vidljivoga poteza ili grecanja.. U toj izmjeni lirske apstrakcije i grafizma teksta, pisanih ili konstruiranih slova, na jednome mjestu možemo prepoznati riječi Women's sekret – ženska tajna. A u kontinuiranom stvaralaštvu ove grafičarke – nema tajni.  Ona je odavno obznanila vjernost starim zahtjevnim grafičkim tehnikama i tehnologijama. Spojila je prošlost i sadašnjost koja ostavlja prostor za nove tehnike i eksperimente.

Tako će umjetnica s posebnom pažnjom pojasniti kako u svom atelieru još uvijek radi na preši staroj više od stotinu godina, na kojoj je prije nje majstor litograf u Beču otiskivao etikete za parfeme i naljepnice s imenima stanica za ondašnje radio prijemnike. Ma kako bila stara, ta preša je kraljica ateliera i sjajno služi svojoj svrsi. Usprkos dobu digitalizacije i medijske prebukiranosti informacijama na početku 21. stoljeća, ovdje još živi bakropis, aquatinta, litografija. Naše digitalno doba tako će samo podsjećati da je i prije njega postojao grafički medij za umjetničko umnožavanje.  Posebice u djelima od renesanse naovamo kad je stvoreno ogromno bogatstvo grafičkih tehnika plošnoga, dubokoga ili visokoga tiska, te mnoga remek-djela svjetske umjetnosti od Dürera, Rembrandta, Toulouse Lautreca do naših Krizmana, Crnčića, Kraljevića i ostalih, sve do naše Nevenke Arbanas. Dorotea Jendrić