Preskočite na glavni sadržaj

Renata Poljak: Pozornica naše stvarnosti

Renata Poljak: Pozornica naše stvarnosti
U srijedu, 11. prosinca, s početkom u 19 sati, u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, otvara se izložba Renate Poljak 'Pozornica naše stvarnosti'. Izložba ostaje otvorena do 29. prosinca.
vrijeme: 11.12.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Izoštrenom autorskom refleksijom, Renata gradi koncepcijski i tematski most između ranih radova poput 'Ja, Domaćica' u kojima se duhovito obračunava s normativnom podjelom rodnih uloga i najnovijeg video rada 'Ovdje i sada' u kojem se osvrće na psihološke i socijalne aspekte ženskog starenja i bolesti. Neuralgična područja poput povijesnog revizionizma i društvenog zaborava vidljiva su u radu 'Dnevnik' dok središnje mjesto u izložbenom postavu zauzima projekcija naslovljena 'Režiranje glumaca/ režiranje uvjerenja (hommage to Slavko Štimac)' koju je autorica posvetila Slavku Štimcu i svim mladim glumcima-zvijezdama iz razdoblja odrastanja u socijalističkoj Jugoslaviji.

Posjetitelji ove izložbe prvi će puta vidjeti recentna djela iz multimedijskog ciklusa naslovljenog 'Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja'. Upravo su spomenuti radovi izložbi Renati Poljak, održanoj u siječnju 2013., u New Yorku, priskrbili prestižnu titulu jedne od najboljih izložba mjeseca siječnja.

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu. Diplomirala je u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantesu. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, rezidencijalne stipendije u MuseumQuartier, Beč 2004., Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008, prestižnu Art in General, New York 2008, nakon koje slijede Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine 2009, ArtOmi u državi New York 2010. godine te Residency Unlimited u New Yorku 2011. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, nagradu publike Balkan Video Federacije u Beogradu, nagradu na Festivalu dokumentarnog mediteranskog filma. Video rad 'Režiranje glumca/režiranje uvjerenja' iz 2011. nalazi se u Zbirci filma i videa MSU-a.

Kustosica izložbe: Leila Topić