Preskočite na glavni sadržaj

'Krugovi' nominirani za nagradu Satellite u kategoriji najboljeg stranog filma

Nagrađivani film 'Krugovi' redatelja Srdana Golubovića i scenarista Srđana Koljevića i Meline Pota Koljević nominiran je za prestižnu hollywoodsku godišnju nagradu Satellite u kategoriji najboljeg stranog filma.
vrijeme: 04.12.2013.
mjesto: SAD; Los Angeles
url: http://www.pressacademy.com/

Film službeno predstavlja Srbiju, a nastao je u srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji – hrvatski producent je Boris T. Matić, odnosno kuća Propeler Film.

U kategoriji je ukupno deset nominiranih filmova, među kojima su ovogodišnji kritičarski favoriti i nagrađivani festivalski naslovi – 'Lov' Thomasa Vinterberga (Danska), 'Adelin život' Abdellatifa Kechichea (Francuska), 'La grande bellezza' Paola Sorrentina (Italija), 'Alabama Monroe' Felixa Van Groeningena (Belgija) i 'Prošlost' Asghara Farhadija (Iran) te južnoafrički 'Four Corners', britanski 'Metro Manilla' i izraelski 'Betlehem'.

Nagradu Satellite od 1996. godine dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (Intrenational Press Academy) sa sjedištem u Los Angelesu. Okuplja novinare iz SAD-a i svijeta koji prate showbizz, a najveći broj čine oni koji su službeno kreditirani na listi MPAA – Američkog filmskog udruženja.

Satellite se, uz nekolicinu drugih filmskih nagrada kao što su primjerice Zlatni globus, Independent Spirit, National i Board of Review, drži za jednog od najpouzdanijih indikatora toga koji će filmovi i osobe biti nominirani za Oscara. Krugovi su ovogodišnji srpski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Iz rekordnog broja od 76 zemlje koje su kandidirale svoje filmove u ovoj kategoriji početkom siječnja bit će objavljena polufinalna lista od devet naslova, a kojih pet je nominirano saznat ćemo 16. siječnja 2014.

Radnja 'Krugova' kroz dvadeset godina prati nekoliko priča povezanih jednim traumatičnim događajem iz rata u Bosni, a glavne uloge tumače Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček i Hristina Popović. Film je trenutno u distribuciji u hrvatskim kinima.

Izvor: HAVC