Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Gospoda Glembajevi' u HNK Zadar

Premijera predstave 'Gospoda Glembajevi' u HNK Zadar
U povodu 120. godišnjice rođenja Miroslava Krleže, prvi put će u produkciji HNK-a Zadar biti izvedena najpoznatija drama velikana hrvatske moderne književnosti, Miroslava Krleže. Premijera će se održati u četvrtak, 28. studenog, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 28.11.2013. 20 h
mjesto: Zadar; Hrvatsko narodno kazalište Zadar, Široka ulica 8
url: http://www.hnk-zadar.hr

Režija i prilagodba teksta: Vinko Radovčić
Kostimografkinja: Marija Šarić Ban
Scenograf:John Čolak/Vinko Radovčić
Odabir glazbe: Nebojša Lakić
Igraju:  Robert Ugrina, Jasna Ančić, Vinko Radovčić, Žana Bumber, Samir Vujčić, Zlatko Košta, Mimi Zadarski, Juraj Aras, Roko Brkić, Renato Pizek, Jakov Goić

'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže dio je ciklusa o Glembajevima (uz 'Ledu' i 'U agoniji') i jedna je od njegovih najpoznatijih drama. Trilogija o Glembajevima nastavak je knjige proze 'Glembajevi' koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskoga kruga.

'Gospoda Glembajevi' je dramsko djelo o usponu i propasti bogate građanske obitelji koja je moć i bogatstvo stekla i izgradilana prijevarama, zločinima i pljačkama. Drama se događa jedne ljetne noći u kojoj se zbiva središnji dramski sukob, sukob oca Ignjata Glembaja, moćnog bankara, i njegova sina Leona, senzibilnog umjetnika i intelektualca.

Nakon jedanaest godina lutanja po europskim gradovima, Leon se vraća u svoj dom i ubrzo razotkriva svijet intriga, laži, licemjerstva i zločina. Istovremeno se događaju sukobi pojedinih likova, ali i konflikti unutar samih likova.

Izvor: HNK Zadar

Fotografije na naslovnici: Željko Karavida