Preskočite na glavni sadržaj

Premijera dokumentarca 'Trostmann – svjetla Mediterana'

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak, 26. studenog, u 19 sati, premijerno će se prikazati dokumentarni film 'Trostmann – svjetla Mediterana' autora Milana Bešlića.
vrijeme: 26.11.2013. 19 h
mjesto: Dubrovnik; Umjetnička galerija Dubrovnik, Frana Supila 23
url: http://www.ugdubrovnik.hr

Film je snimljen 2012. godine, a njegovu produkciju potpisuje Hrvatska radiotelevizija.

Bešlić u pedeset minuta sabire cjelokupno stvaralaštvo hrvatskog slikara Josipa Trostmanna, prati njegov rad u atelijeru, bilježi okruženje koje inspirira umjetnika, razmatra njegovu motivsku 'odanost' Dubrovniku i njegovom krajobrazu…  

Logično je da se prezentacija ovog djela realizira u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik gdje se od lipnja do kolovoza ove godine mogla pogledati retrospektivna izložba Josipa Trostmanna kojom je slikar obilježio pedesetu obljetnicu svog rada.
 
Biografija slikara:

Josip Trostmann rođen je u Dubrovniku, 9. lipnja 1938. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1963. godine u klasi profesora Đura Tiljka i Iva Režeka. Iste godine postao je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika te je prvi put samostalno izlagao u Dubrovniku. Za svoj rad dobio je brojna priznanja, pohvale, odlikovanja i nagrade. Nedavno mu je dodijeljena Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2012. godinu – za područje likovnih umjetnosti, za sinteznu izložbu „Intimna i intuitivna biografija jednog dubrovačkog slikara“, koja je održana 2012. u sklopu 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

Izlagao je na pedesetak  samostalnih izložbi u Dubrovniku, Zagrebu, Orebiću, Korčuli, Metkoviću, Splitu, Sinju, Karlovcu, Varaždinu, Budvi, Mostaru, Apeldoornu… Sudjelovao je na više od sto skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.