Preskočite na glavni sadržaj

Noć performansa u Beogradu

Nakon što je prošlih godina s odličnim reakcijama publike izvedena na festivalu LIMIT, Noć performansa se vraća u Dom Omladine 22. studenog 2013. Na Noći će se predstaviti umjetnici Tamara Bilankov, Nicole Hewitt, Noćne vizije, Ana Laco i Marijan Crtalić.
vrijeme: 22.11.2013.
mjesto: Srbija; Beograd
url: http://www.perforacije.org

Noć performansa je site-specific događaj u okviru kojeg se spajaju dvije naočigled nepovezive stvari – clubbing i izvedbene umjetnosti. Umjetnici iz regije pozvani su da predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom / zvukom / pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom, dok je cijelom događaju pridodana i društvena dimenzija – performansi se izvode tijekom  večeri, jedan za drugim u slobodnom okruženju, što ga čini važnim i privlačnim za posjetitelje  koji imaju mogućnost međusobnog povezivanja, kao i s umjetnicima na nekonvencionalan način.

Tamara Bilankov beogradskoj će publici predstaviti Inkubator, odnosno metaforu jedne stambene zgrade pod čije značenje podilaze  svi stanari  kao i svaki djelić  atmosfere koja vlada u prostoru zgrade, tj. Inkubatora u čijem se bivanju stvara prostor podložan eksperimentiranju pa tako autorica broj  stanara zgrade poistovjećuje s brojem jaja koja služe kao polazni  objekt u instalaciji.

Nicole Hewitt, u suradnji s Jasminom Ravnjak, Vidom Guzmić predstavit će work-in-progress Ova žena se zove Jasna 01 što je u biti skica za povijesni roman u filmskom obliku koja kao polazište uzima međuprostor osobne i službene povijesti, proces postojanja i nepostojanja na filmu, u arhivu i u društvu, prevođenje i prenošenje društvenih percepcija, upisivanje i neupisivanje u kolektivnu memoriju sadržaja i poruka slika, filmova i teorija.

Dvotjedna multimedijalna radionica Noćne vizije na kojoj su sudjelovati i surađivali video umjetnici i glazbenici mlađe generacije, i koja je proizašla iz potrebe i želje za spajanjem mlađe generacije umjetnika ovih umjetničkih područja, a zamišljena je kao platforma, mjesto susreta i suradnje, svoju prezentaciju doživjela je na ovogodišnjoj Noći performansa u Zagrebu u obliku live-act multimedijalnog performansa u eksterijeru SCZG-a, u suradnji Ganz novog festivala i festivala Perforacije, te će sada u biti predstavljena i beogradskoj publici.

Ana Laco profesionalno se bavi suspenzijama od 2009. godine, te je nastupila je više puta u sklopu cirkuskih performansa i fetish evenata i nekoliko puta u sklopu predavanja vezanih za suspenzije. U sklopu riječke Hartere i na otvaranjima nekih izložbi je držala predavanja o suzpenzijama uz prezentaciju dok je visila u zraku. Njeni nastupi traju od 5 do 20 minuta ovisno o dijelu tijela za koji je suspendirana, a njezin performans se stoga zove – Tijelo u zraku.

Performans Evolucija multimedijskog umjetnika Marijana Crtalića progovara o klasičnoj borbi za alfa poziciju u društvu koja je atavizam još od pradavnih dana. Umjetnik smatra kako je nasilje kao najbrži oblik ostvarenja tzv. ideoloških ciljeva ujedno je i najefikasnije sredstvo za liječenje frustracija zbog vlastite minorne pozicije u društvu „velikih očekivanja“.

Noć Performansa program je festivala Perforacije koji se provodi pod platformom This is a Domino project.

Više o festivalu LIMIT